Tijdens het debat over de Septemberverklaring haalt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau opvallend hard uit naar meerderheidspartijen cd&v en Open Vld. Vooral cd&v kreeg de volle laag door de bocht die de partij maakte met de indexering van de kinderbijslag. “Het circus van cd&v heeft het vertrouwen in heel de politiek opnieuw onder nul geduwd. Volledig onder nul!”, klinkt het bij Rousseau. Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch heeft de partijvoorzitter én Vlaams Parlementslid te gast in Studio Vlaams Parlement.

Na het spektakel van de afgelopen week keek iedereen uit naar het debat over de Septemberverklaring. Maar het verwachte vuurwerk bleef uit. Enkel een uithaal van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau naar cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy zorgde voor wat animo. “Politiek gaat over geloofwaardigheid. Jaar na jaar heeft cd&v bespaard op kindergeld, maar nu na slechte peilingen maakt ze een bocht. Als die kopstukken dan toch een bocht willen maken, dan moeten ze ook doorduwen”, zegt voorzitter Rousseau.

Traditiegetrouw gaan de parlementaire activiteiten van het Vlaams Parlement van start met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering op de vierde maandag van september. Maar omdat de onderhandelingen vastliepen op de eis van cd&v om de kinderbijslag volledig te koppelen aan de index, werd de Septemberverklaring uitgesteld. Uiteindelijk hield cd&v slechts enkele dagen voet bij stuk. Volgens cd&v-voorzitter Sammy Mahdi gunden de partijen N-VA en Open Vld het de cd&v niet en waren ze bereid om alles lam te leggen. “Het circus van afgelopen week was echt geen fraai beeld voor de politiek. Cd&v heeft met dit spektakel enkel de extremen versterkt”, zegt Rousseau. “De partij cd&v heeft het vertrouwen in de politiek onderuit gehaald.”

Reshuffle

Een Vlaamse regeringscrisis is de afgelopen week afgewend, maar het vertrouwen binnen de regering heeft toch wel een deuk gekregen. Een pijnlijke zaak volgens de voorzitter van Vooruit. “Cd&v heeft de welzijnsportefeuille al 20 jaar in handen. Het circus van afgelopen week komt dan ook niet geloofwaardig over. Er is ook eens een reshuffle nodig binnen de Vlaamse regering”, zegt Rousseau.