EU-richtlijn op wegwerpplastic
De Europese Commissie heeft een richtlijn gepubliceerd over wegwerpplastics. Daarmee wil ze de tien belangrijkste plasticproducten zoals bestek, wattenstaafjes en rietjes verbieden en vervangen door alternatieven. Vlaams Parlementslid Bart Nevens (N-VA) vraagt zich af of die richtlijn iets verandert aan het verpakkingsplan van Vlaams minister voor Natuur en Omgeving Joke Schauvliege.

Allerlei plastic spullen die we nu dagelijks en op grote schaal gebruiken moeten over drie jaar van de markt verdwijnen. Dat gaat bijvoorbeeld om wegwerpbestek, borden, rietjes, roerstaafjes, … Plastic flessen worden niet verboden, maar om de afvalberg te verkleinen zullen dopjes aan de fles moeten worden vastgemaakt. Dat staat in het langverwachte actieplan van de Europese Commissie tegen plastic en ander zwerfvuil dat eind mei gepubliceerd werd. Maar net twee weken geleden verscheen het verpakkingsplan van Vlaams minister voor Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) in de media. Bart Nevens (N-VA) vraagt zich dan ook af of deze nieuwe maatregel invloed zal hebben op het plan.

“Ik stel vast dat de ontwerprichtlijn in de lijn ligt van de voorstellen die momenteel op de tafel van de Vlaamse Regering liggen”, reageert minister Shauvliege. “De ontwerprichtlijn vertrekt vanuit de vaststelling dat marien zwerfvuil een groot probleem is dat moet worden aangepakt. Dat zwerfvuil wordt voor een groot deel veroorzaakt door het overmatig gebruik van wegwerpplastics die in het zwerfvuil belanden. Daarom wil de richtlijn bepaalde wegwerpplastics verbieden en de inzamelgraad van bepaalde andere plastics flink opdrijven”. Het plan van de Europese Commissie wordt nu voorgesteld aan de 28 lidstaten en het Europees Parlement.

Studio Commissie, zondag 17 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.