China
Vlaams minister-president Jan Jambon is in november mee op handelsmissie naar China geweest. Daar werden naar goede gewoonte contacten gelegd en contracten getekend. Jeremie Vaneeckhout (Groen) vroeg de minister-president op voorhand al om de situatie in Hong Kong aan te kaarten en wil graag weten hoe daarop gereageerd werd. Philippe Muyters (N-VA) maakt zich dan weer zorgen over de cyberaanvallen die de delegatie teisterden.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft tijdens de handelsmissie in China de situatie in Hongkong “op een voorzichtige manier” aangekaart. “Ik heb een aparte meeting georganiseerd met onze ambassadeur daar. Daar heb ik de boodschap die we samen hadden afgesproken, wel ter sprake gebracht”. Dat zegt de minister-president tijdens de commissie Buitenlands Beleid. “Ik snap de cynische kant van internationale diplomatie, internationaal beleid en handelsbeleid volledig. In die zin weet ik ook dat daar geen volledig witte of zwarte zijdes aan zijn. Het is altijd een beetje zoeken hoe je daar de juiste balans in legt”, reageert Jeremie Vaneeckhout (Groen).

Sinds 9 juni is de onrust in Hongkong begonnen. Demonstranten kwamen toen op straat om te demonstreren tegen een omstreden uitleveringswet. Het voorstel voor een nieuwe uitleveringswet maakt het de autoriteiten van Hongkong mogelijk om verdachten van een misdrijf uit te leveren aan landen waarmee het geen uitleveringsakkoord heeft gesloten. De nieuwe wet geldt ook voor uitlevering van verdachten aan China.

Cyberaanvallen

Tijdens de reis zijn er ook massaal veel pogingen geweest van hackers om bij de bezoekers binnen te breken in computers en andere elektronica. Maar dat kwam niet helemaal onverwachts. “Wij zijn gespaard gebleven van die cybersecurityaanvallen. Er was een persoon die met cybersecurity bezig is en die ons als privéondernemer vergezelde op de handelsmissie”, zegt minister-president Jan Jambon.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 5 december 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.