coronacrisis
De coronacrisis heeft ook een grote impact op het onderwijs. Ouders, leerlingen, leerkrachten, enz… zitten met heel wat vragen. Wordt leerstof geschrapt? Zullen de lessen ook na de paasvakantie worden opgeschort? Wat met leerlingen die momenteel geen toegang hebben tot digitale middelen? Tijdens de plenaire vergadering geeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een stand van zaken.

Sinds 16 maart wordt er door de coronamaatregelen geen les meer gegeven, op geen enkele school in België. Maar zullen de lessen na de paasvakantie terug hervatten? “Ik ben op dat vlak niet optimistisch gestemd, maar ik zal daar niet over beslissen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Het zullen de experten zijn, de virologen, de wetenschappers inzake volksgezondheid die ter zake zullen oordelen. En wij zullen hun oordeel volgen”. Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) hoopt dat er snel duidelijkheid komt, zodat scholen zich kunnen organiseren voor na de paasvakantie.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) daarentegen roept op om de communicatie wat eenduidiger te maken. “Vandaag heb ik de indruk dat de experts, virologen, professoren en aanverwanten over de politici heen communiceren en hun eigen meningen als beslissingen naar voren proberen te schuiven, met tegengestelde meningen en onderlinge discussies tussen professoren en virologen tot gevolg”.

Nieuwe leerstof?

Voorlopig is de richtlijn: geen nieuwe leerstof, geen evaluatie. Maar minister Weyts vindt dat het tijd is om over te gaan tot de volgende stap. “We moeten heel voorzichtig toch ook de mogelijkheid creëren om nieuwe lesinhoud te brengen”, zegt de minister. “Zo kun je zeker die jongeren die veel appetijt hebben letterlijk bij les houden en ervoor zorgen dat ze ook nog meegaan in de leermomenten. We kunnen dat via een systeem van ‘pre-teaching’ doen. Je geeft dan nieuwe lesinhoud, maar komt daar later op terug als de scholen opnieuw open zijn”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, donderdag 26 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.