Unia
In 2018 kreeg Unia 7.489 meldingen over vermeende feiten van discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven. Dat is een stijging met 13,5% tegenover 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag van de interfederale openbare instelling Unia. Tijdens de commissie Gelijke Kansen lichten Els Keytsman en Patrick Charlier (directeurs van Unia) de cijfers toe.

Unia heeft in 2018 2.192 dossiers geopend. Dat zijn er 8,7 procent meer dan het jaar voordien. De meldingen situeren zich vooral in de domeinen goederen en diensten (24%), werk (21,8%), media/internet (15,8%), onderwijs (10%) en samenleving (7,9%). Binnen de sector van goederen en diensten wordt Unia het vaakst geraadpleegd rond discriminatie bij huisvesting, vervoer en het bank- en verzekeringswezen. Globaal kreeg de instelling voornamelijk raciale klachten binnen (25%), maar mensen kloppen ook steeds vaker bij Unia aan voor discriminatie wegens hun handicap (15,2%).

‘Die cijfers illustreren dat België mank loopt op het vlak van gelijke kansen. Op de werkvloer, in de woonmarkt of op school telt niet iedereen mee. Voor individuele slachtoffers komt dat telkens hard aan. Ook de samenleving lijdt hieronder: de haat op straat of online maakt ons minder hecht,’ zegt Els Keytsman (directeur Unia).

Kritiek

Tijdens de commissie Binnenlands Bestuur hadden voornamelijk N-VA en Vlaams Belang hun bedenkingen bij het jaarverslag. “Bij het lezen van het document hield ik er een wrang gevoel op na”, zegt Nadia Sminate (N-VA). “Zo worden er vaak stellingen geponeerd die helemaal niet gestaafd worden”. Vlaams Belanger Sam Van Rooy vindt dan weer dat Unia racisme en discriminatie zeer eenzijdig bekijkt.

Het jaarverslag van Unia kan u hier terugvinden.

Bron: 2018: aantal mensen dat hulp zoekt bij Unia neemt opnieuw toe

Studio Commissie, donderdag 9 januari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.