Geen nieuwe kliklijn in Limburg voor werkzoekenden
Vorige maand berichtte TVLimburg dat de VDAB een nieuwe kliklijn zou hebben voor werkzoekenden die hun voeten vegen aan het solliciteren. Maar dat klopt niet, klinkt het bij bevoegd minister Philippe Muyters. Het zou slechts gaan om een initiatief waarbij het bestaande formulier op de website met sollicitatiefeedback onder de aandacht gebracht wordt. Dat antwoordde de minister op enkele vragen over de kliklijn in het Vlaams Parlement.

Te veel werkgevers krijgen te maken met jobkandidaten die enkel solliciteren om hun werkloosheidsuitkering niet te verliezen. Werkgeversorganisatie Voka roept nu op om die sollicitanten aan te geven bij de VDAB, namelijk de ‘kliklijn’. Dat berichtte TVLimburg vorige week. “Het project wordt uitgedragen door Voka Limburg in samenwerking met VDAB Limburg. Het uitgangspunt van dit initiatief is een klacht van werkgevers, namelijk dat werkzoekenden bij een verplicht sollicitatiegesprek vaak niet gemotiveerd zouden zijn. Dat deze alleen langskomen om het aanwezigheidsattest op te halen”, zegt Imade Annouri (Groen). “Als een sollicitatie niet succesvol is verlopen, kan de werkgever aan VDAB-feedback geven waarom dat het geval is. Het voorstel kijkt dus enkel door de werkgeversbril”.

Maar volgens minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat het hier niet om nieuw initiatief.  “Het gaat hier niet om een kliklijn of een nieuw initiatief, maar om het in de verf zetten van een bestaande mogelijkheid”, reageert de minister. “We merken in de praktijk dat die sollicitatiefeedback ondermaats blijft. Daarom is het goed dat er afspraken worden gemaakt. Sollicitatiefeedback is belangrijk voor de werkgevers omdat ze betere mensen zullen krijgen. En voor de werknemers omdat ze zich beter kunnen voorbereiden”.

Studio Commissie, dinsdag 19 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.