Gratis
Voetbalclubs delen aan hun spelers na een match vaak bonnetjes uit voor een gratis drankje. Ze mogen de btw op de aankoop van die drankjes niet aftrekken van hun belastingen, maar dat loopt niet altijd goed. Hierdoor riskeren heel wat clubs zware boetes van de fiscus, wat hun bedreigt in hun voortbestaan. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) hoopt om samen met federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) tot een oplossing te komen.

85 van de 133 sportclubs hebben een rekening gekregen van de belastingen omdat ze hun Btw-aangifte niet correct gedaan hebben. Al enkele jaren controleert de fiscus op hun aangifte en nu blijkt dat het vaak niet gebeurt zoals het moet. Er is vooral een probleem met drankjes die gratis worden uitgedeeld aan de clubleden. “FC Duffel heeft voor het uitdelen van drankbonnetjes alvast een boete van meer dan 10.000 euro gekregen. En dit is niet de enige club. Uit getuigenissen blijkt dat de angst voor de fiscus er bij veel Vlaamse sportclubs in zit. Sportclubs zouden geen schrik mogen hebben om voor, na of tijdens een jeugdwedstrijd een gratis drankje uit te delen”, zegt Annick Lambrecht (sp.a).

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is voorstander van een correct fiscaal beleid. Maar wijst erop dat het niet de bedoeling kan zijn dat de gratis drankbonnetjes in het jeugdvoetbal worden geviseerd. “Ik heb daarover onmiddellijk contact opgenomen met minister De Croo. Hij heeft daar onmiddellijk heel correct op gereageerd. Hij zei dat we dat moeten opnemen, en hij heeft zijn administratie de opdracht gegeven om na te gaan of die btw-problematiek bij sportclubs op een redelijke manier zou kunnen worden opgelost”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 13 februari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.