Unia
De nieuwe Vlaamse regering is overeengekomen de samenwerking met het interfederale gelijkekansencentrum Unia stop te zetten. In plaats daarvan komt er een eigen, Vlaams, gelijkekansencentrum. Oppositiepartijen Groen en sp.a vinden die beslissing onbegrijpelijk en vragen om tekst en uitleg in het parlement.

Het Vlaams regeerakkoord voorziet dat de nieuwe regering uit Unia zal stappen, maar dat zal niet voor meteen zijn. Want volgens minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) kan Vlaanderen pas vanaf 15 maart 2023 uit Unia stappen. Oppositiepartijen Groen en sp.a vragen zich ook af waarom de samenwerking wordt stopgezet. “Wij vragen ons toch af of die beslissing niets te maken heeft met het feit dat Unia tijdens de voorbije legislatuur een aantal keren onzacht in aanvaring is gekomen met de regeringspartijen, de N-VA voorop. Wij hebben de indruk dat heel dat verhaal een revanchistisch kantje heeft en we zien er niet echt een goede kant aan”, zegt Hannelore Goeman (sp.a).

In de plaats van Unia zal er een eigen Vlaams gelijkekansencentrum komen. Groen en sp.a vrezen dat dit enkel voor verwarring zal zorgen. “Ik vraag mij af of Vlamingen straks nog terecht zullen kunnen bij Unia? Wordt het Vlaamse Unia dan bevoegd voor de Vlamingen? Hoe wordt die bevoegdheid afgebakend? Waar kunnen buitenlanders terecht? Wat moet er gebeuren als er straks een Franstalig persoon met een handicap gediscrimineerd wordt op een Vlaamse bus van De Lijn op Brussels grondgebied? Of wanneer een expat op Brussels grondgebied door een Nederlandstalige wordt gediscrimineerd?”, vraagt Celia Groothedde (Groen).

Meerwaarde?

Ook Unia stelt de meerwaarde van de oprichting van een nieuwe instelling in vraag. “Unia blijft sowieso bevoegd voor strafrechtelijke kwesties. De Vlaamse instelling krijgt dan alleen Vlaamse bevoegdheden. Voor discriminatie vanwege gender moeten mensen aankloppen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen of bij de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst. Mensen weten nu maar amper wie hen kan helpen, laat staan dat er dan een extra instelling bij komt”, zegt Unia-directeur Els Keytsman. Tijdens de commissie voor Gelijke Kansen zegt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) dat het een werk van lange adem zal zijn. “We kunnen ten vroegste uittreden op 15 maart 2023. Dat geeft ons dus alle tijd om dat op een rustige en gestructureerde manier te doen”, klinkt het.

Het volledige verslag kan u hier lezen.

Studio Commissie, dinsdag 29 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.