Groen hekelt houthakbeheer in Vlaanderen
Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft vorige week in het Vlaams Parlement met een beschuldigende vinger gewezen naar het Agentschap Wegen en Verkeer. Het agentschap was verantwoordelijk voor het kappen van heel wat bomen tijdens het broedseizoen. En dat is ‘not done’ klinkt het bij Weyts. Maar volgens Elisabeth Meuleman (Groen) schort er wel meer aan het houthakbeheer in Vlaanderen.

In april liet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) groen verwijderen langs de autosnelweg in Ranst tegen transmigranten. “Dit zijn snoeiwerken in het kader van transmigratieproblematiek op parkings. Dit op vraag van politie en gouverneur, zodat transmigranten zich hier niet kunnen verstoppen”, klonk het bij AWV. Achteraf is gebleken dat het agentschap niet eens over een kapvergunning beschikte. “Zonder kapvergunning, midden in het broedseizoen, werd er toch wel zeer drastisch gekapt”, zegt Elisabeth Meuleman (Groen). “Het is een kaalslag, meterslang op vele plaatsen. Bewoners die uitkeken op een mooi stuk groen, een bos bijna, kijken nu uit op een snelweg”.

Minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) erkent dat het AWV fouten heeft gemaakt. “Tevoren al had AWV de opdracht en de vraag gekregen van politiediensten om het struikgewas en de bomen rond de snelwegparking te snoeien. Men heeft die vraag echter veel te lang laten liggen. Uiteindelijk heeft AWV pas in april de opdracht gegeven aan de onderhoudsaannemer om dat werk uit te voeren. Dat is dus gebeurd tijdens het broedseizoen. Zowel het feit dat men zo lang heeft gewacht als het feit dat het is uitgevoerd tijdens het broedseizoen, is zijn fout”. Ondertussen heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in verband met de werkzaamheden in Ranst ook een aanmaning gestuurd naar AWV. Daarin worden een aantal overtredingen vastgesteld, onder andere wordt gesteld dat bomen gekapt zijn zonder vergunning en dat er dus een overtreding is van het Bosdecreet.

Studio Commissie, dinsdag 22 mei 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.