Naar schatting zou één op vier pleegkinderen in Vlaanderen bij de grootouders wonen. Op zich is dat een positieve zaak maar dat mag allerminst als evident beschouw worden, klinkt het in het Vlaams Parlement. Katrien Schryvers (CD&V) en Lorin Parys (N-VA) vragen in het Vlaams Parlement dan ook extra aandacht voor deze groep pleegouders.
In Vlaanderen wonen meer dan 5000 kwetsbare kinderen en volwassenen in een pleeggezin. Eén pleegkind op de vier woont bij zijn grootouders. “Dat zijn schattingen, want we hebben geen exacte cijfers over dit fenomeen”, zegt Lorin Parys (N-VA). “Deze grootouders verdienen het grootste respect, want zij zijn op oudere leeftijd nog bezig met het verversen van luiers of het in het gareel houden van puberende tieners. Dat is niet makkelijk, ook niet voor jongere ouders”. Daarnaast weigeren grootouders vaak de politie op te bellen wanneer een situatie met de ouders uit de hand loopt. “Ze zijn natuurlijk de ouders van de persoon voor wie ze de politie moeten bellen. De bemiddeling van een bekende derde, in casu de begeleider van de pleegzorgdienst, zou vaak een acute en moeilijke situatie ontmijnen. Maar nu is die niet bereikbaar, zeker niet in het weekend”, zegt Parys.
Tijdens de commissie voor Welzijn vragen Vlaams Parlementsleden Lorin Parys (N-VA) en Katrien Schryvers (CD&V) om deze groep in de bloemetjes te zetten tijdens de Week van de Pleegzorg. “Het zijn de diensten voor pleegzorg die samen met Pleegzorg Vlaanderen kiezen welke thema’s ze tijdens de Week van de Pleegzorg naar voren schuiven”, zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Het lijkt ons een goed idee de rol van grootouders, waaronder ook de pleeggrootouders, een bijzondere plaats toe te bedelen tijdens de Week van de Pleegzorg. Ik zal dat aan Pleegzorg Vlaanderen suggereren. Maar gelet op de baseline van onze regering, “vertrouwen geven”, moet ik het bij een suggestie houden”.
Studio Commissie, maandag 12 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.