Hervorming van het VLAM
Hermes Sanctorum pleit in het Vlaams Parlement voor de hervorming van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Samen met oppositiepartijen Groen en sp.a diende hij daarom een conceptnota in om zo’n hervorming op de agenda van de regering te zetten. Die conceptnota werd vorige week besproken in het Vlaams Parlement.

‘Lekker van bij ons.’ Met die slogan zet het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) Belgische producten en gerechten in de kijker. Begin november werd zo de ‘Week van de steak-friet’ gepromoot. Maar aan de politieke linkerzijde is er kritiek. “Een overheidsdienst moet geen vlees promoten”, klinkt het. Zo riep onafhankelijk Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum het VLAM op om ‘te stoppen met het promoten van ongezonde voeding’. Oppositiepartijen Groen en sp.a steunen hem in zijn mening. De partijen dienden daarom samen een conceptnota in waarin ze ijveren voor “een duurzame heroriëntering van VLAM”.

Groen, sp.a en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum zijn van mening dat vleesconsumptie promoten haaks staat op andere beleidsdoelstellingen zoals klimaat, volksgezondheid en dierenwelzijn. Volgens hen wordt de dierlijke sector aanzienlijk meer gepromoot dan een andere sector. “Zo bedroeg het gecombineerde promotiebudget van de vlees-, visserij- en zuivelsectoren in 2016 met ruim 11 miljoen euro bijna een viervoud van het budget dat de groente- en fruitsector en de akkerbouw ter beschikking stelden”, klinkt het.

Studio Commissie, donderdag 29 november 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.