bijen
Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar en dat is geen goede zaak voor de bijen. Die worden nu al wakker uit hun winterslaap, maar vinden nog geen voedsel. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft verschillende maatregelen in gedachten om het voor de bijen mogelijk te maken om de winter en de lente te overleven.

Door de zachte winter zijn de bijen nu al wakker, terwijl ze nog in een diepe winterslaap zouden moeten zijn. Dat maakt dat ze nu al op zoek gaan naar nectar die er helemaal niet is. Daardoor moeten de bijen hun reserves aanspreken en raken ze uiteindelijk verzwakt. “Dat is zeker voor de fruittelers een groot probleem, want onderzoek van onder meer de KU Leuven heeft al meermaals aangetoond dat honingbijen een niet te onderschatten bijdrage leveren aan de kwaliteit en de kwantiteit van ons fruit”, zegt Karolien Grosemans (N-VA).

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat wintersterfte van bijenvolken van alle tijden is. “De wetenschap beschouwt tot ongeveer 10 procent jaarlijkse sterfte als een normale of natuurlijke gang van zaken”, zegt Crevits. “Echter, in de werelddelen waar de varroamijt zich sinds het begin van deze eeuw verspreidde worden sindsdien geregeld hogere sterftecijfers genoteerd. Deze parasieten verzwakken de bijen en hun broed, waardoor ze vatbaarder zijn voor andere ziekten of kwetsbaarder voor omgevingsfactoren”. Daarnaast zegt de minister de hoge temperaturen wel een invloed kunnen hebben, maar dat het nog afwachten is tot begin maart om de sterftecijfers te zien van de lopende winter.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 27 februari 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.