Erik Grietens
“Mensen die voor een algemeen belang (voor de natuur of het milieu) willen opkomen die zullen het een pak moeilijker krijgen. Wij vinden dat een verkeerde evolutie”. Dat zegt Erik Grietens, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij Bond Beter Leefmilieu, in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’. Samen met journalist Jan De Meulemeester spreekt Grietens over de regels rond het aanvechten van milieuvergunningen, lintbebouwing in Vlaanderen en 50 jaar Bond Beter Leefmilieu.

Het Vlaams Parlement keurde onlangs het ontwerpdecreet dat het beroep tegen een omgevingsvergunning hervormt goed. Met het decreet wil de regering tot een eenvoudigere en snellere bestuursrechtspraak komen. Op deze manier wil men het eindeloos rekken van procedures vermijden. Maar verschillende milieuorganisaties, waaronder Bond Beter Leefmilieu, vrezen dat de burger hierdoor monddood wordt gemaakt.

“In de praktijk zal het voor burgers veel moeilijker worden om via de rechtbank op te komen voor natuur en leefmilieu. Vooreerst moeten ze al een advocaat onder de arm nemen tijdens het openbaar onderzoek. Zo dreigt een openbaar onderzoek een discussie tussen advocaten te worden, in plaats van een publiek debat over de grond van de zaak”. Dat zegt Erik Grietens, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij Bond Beter Leefmilieu.

Lintbebouwing

In Vlaanderen blijft de lintbebouwing en de verspreide bebouwing alsmaar toenemen. Dit is niet enkel nefast voor de biodiversiteit en open ruimte, maar hier hangt ook een hoog prijskaartje aan. “Riolering aanleggen kost ongeveer 1.000 euro per lopende meter. Voor een woning in lintbebouwing moet je rekening houden met ongeveer 10.000 euro meerkosten om een riolering aan te leggen, ten opzichte van een woning dorps- of stadskern”, aldus Grietens.

Het Gesprek, zaterdag 29 mei 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.