Guy Tegenbos
“Waarom suggereert Vlaams minister Zuhal Demir om een onderzoekscommissie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht op te richten? Weet de minister iets wat anderen niet weten?” Dat vraagt politiek analist zich af in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’. Samen met journalist Jan De Meulemeester spreekt Tegenbos over de demarche van Demir en het loonakkoord.

Afgelopen woensdag verraste Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) het parlement door te suggereren om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht te onderzoeken. Daaropvolgend dienden oppositiepartijen Groen en Vooruit een motie in om de suggestie in de praktijk om te zetten. “Normaal gezien vragen een parlementsleden om een onderzoekscommissie, maar nu was het de minister zelf. Dit is ongezien”, zegt Tegenbos. “Een parlementaire onderzoekscommissie is zoiets al een gerechtelijk onderzoek. Zo zwaar is dat. De vraag is: wat weet minister Demir wat de anderen niet weten?”

Loonakkoord

Recent hebben de topministers van de federale regering de knoop doorgehakt die vakbonden en werkgevers niet konden ontwarren. Er is een akkoord in de privésector en sommige overheidsbedrijven. De meer dan 3 miljoen werknemers krijgen dit en volgend jaar 0,4 procent opslag bovenop de index. Daarnaast kunnen bedrijven die het, ondanks de coronacrisis, goed hebben gedaan een premie geven van maximaal 500 euro netto. Dit in de vorm van consumptiecheques.  “Dat sociaal overleg lukt niet meer autonoom. Ze kunnen niet meer op eigen kracht een akkoord sluiten. Er is altijd een regering die met geld over tafel moet komen. Ons sociaal overleg is niet dood, maar heeft wel een serieuze heropflakkering nodig”, stelt Tegenbos.

Staatshervorming

De coronacrisis heeft veel pijnpunten aan het licht gebracht. Zo bemoeilijkt de ingewikkelde Belgische staatsstructuur het overleg tussen de verschillende beleidsniveaus. “Het beleid moet in een hand liggen. Neem nu de geestelijke gezondheidszorg, dat vraagt geïntegreerde zorg, en dus een geïntegreerd beleid. Voor de gezondheidszorg ligt het voor de hand dat de deelstaten het grootste gedeelte van de bevoegdheden moeten krijgen”, zegt Tegenbos.”

Het Gesprek, zaterdag juni 2021 vanaf 18u op Vlaams Parlement TV. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.