Het Gesprek met Michel Vandenbosch

Al bijna dertig jaar is Michel Vandenbosch (59) het gezicht van dierenrechtenorganisatie Gaia. Ook in deze woelige coronatijden, waarin de aandacht voor het dierenwelzijn dreigt te verslappen, blijft hij strijden voor de rechten van het dier. Zo blijken huisdieren heilzaam te zijn in deze lockdowntijden maar is er een verhoogd risico dat een aantal baasjes hun huisdieren zullen dumpen nadat de coronastorm is gaan liggen. En wat moeten we denken van de affaire Trixie? Onlangs kregen de populaire YouTubers Céline Dept en Michiel Callebaut de woede van heel wat dierenliefhebbers over zich heen, toen bleek dat ze hun nieuwe puppy bij een broodfokker hadden gekocht.

Hij blikt ook terug op een aantal dossiers van dierenmishandeling. Hij herinnert ons eraan dat de Reuzegomleden, die in 2009 het biggetje Spekkie mishandeld hadden, o.a. dettol hadden laten drinken en uiteindelijk doodschoten, destijds niet strafrechtelijk vervolgd werden voor de correctionele rechtbank. Met een minnelijke schikking door het Leuvense parket kwamen ze er volgens Vandenbosch goedkoop van af. Drie Reuzegommers moesten uiteindelijk 400 euro betalen en erkennen dat de toen gepleegde feiten strafbaar zijn.

Samen met Jan De Meulemeester maakt Michel Vandenbosch niet alleen een balans van 30 jaar Gaia maar ook van het wettelijk kader rond dierenwelzijn dat sinds 2014 een Vlaamse bevoegdheid is.

Het Gesprek, zaterdag 23 januari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.