Nils Duquet
Nils Duquet is onlangs benoemd als nieuwe directeur van het Vlaams Vredesinstituut. Het instituut doet onafhankelijk onderzoek naar geweld en conflicten, en adviseert het beleid. In een nieuwe aflevering van ons wekelijks programma ‘Het Gesprek’ met journalist Jan De Meulemeester geeft de directeur meer uitleg over zijn nieuwe functie en de werking van het Vlaams Vredesinstituut.

Vijftien jaar geleden is Nils Duquet gestart als allereerste onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut. “Ik kwam terecht in een leeg bureau met geen enkele computer. Ik was op zoek naar literatuur rond wapenhandel. Zo ben ik begonnen”, zegt Duquet. “De eerste vijftien jaar heb ik mij volledig gefocust op wapenhandel. En nu, sinds een jaar ongeveer, heb ik de leiding in handen.” Het Vlaams Vredesinstituut werd in 2004 opgericht als paraparlementaire instelling bij het Vlaams Parlement. De aanleiding voor de oprichting van het instituut was de regionalisering van de wapenhandel. Het instituut formuleert beleidsadviezen inzake wapenhandel en vredesvraagstukken, verricht onderzoek en publiceert rapporten.

Wapenhandel

Onderzoekers van de ngo Vredesactie hebben beelden van gevechten die in augustus 2019 plaatsvonden in Jemen. Uit de beelden blijkt dat er nog steeds wapens en munitie uit Wallonië gebruikt worden in Jemen. “We zien al decennialang dat er heel veel politieke controverse is rond die export naar het Midden-Oosten, voornamelijk van FN Herstal en andere bedrijven in Wallonië. In elk gewapend conflict ter wereld ziet men FN-wapens opduiken. Dat is geen nieuw fenomeen. Meestal gaat het om wapens die al jaren geleden geleverd zijn. Wat wel opvallend is aan de beelden die recent opdoken is dat het ook gaat om heel nieuwe wapens. Wapens die recentelijk geëxporteerd zijn. Wat aantoont dat er altijd een risico is dat die wapens in de verkeerde handen terechtkomen”, zegt Nils Duquet.

Vlaamse wapenexport wordt systematisch geweigerd wanneer men weet dat goederen bestemd zijn voor een land dat betrokken is in het Jemenitisch conflict, en het risico bestaat dat deze goederen daarbij zullen worden ingezet. “Dat is belangrijk, maar Vlaanderen zit met een heel moeilijke situatie op het vlak van het opvolgen van de eindgebruiker. Vlaamse bedrijven maken vooral onderdelen voor gepantserde voertuigen en hoogtechnologische producten zoals militaire elektronica. Met als gevolg dat de Vlaamse producten niet rechtstreeks naar de eindklant gaan. Je weet dus wanneer het product vertrekt uit Vlaanderen en niet waar het gaat terechtkomen”, aldus Duquet.

Nobelprijs voor de Vrede

Het Vlaams Vredesinstituut heeft de demonstranten in Wit-Rusland genomineerd voor de Zweedse Nobelprijs voor de Vrede. De demonstranten protesteren al een half jaar lang geweldloos tegen president Loekasjenko. Maar hoe kwam deze nominatie tot stand? “Er zijn verschillende personen en organisaties die nominaties kunnen indienen bij het Nobelprijscomité, en directeurs van Vredesinstituten kunnen dat dus ook. Wij vonden dit een goede opportuniteit om wat meer aandacht te vestigen op dat soort problematieken”, zegt Duquet. “Zo hebben we een interne en externe bevraging gedaan. Uit deze publieke bevraging kwam onder meer de suggestie om de demonstranten in Wit-Rusland te gaan nomineren. En dit leek ons een zeer goede optie.”

Het Gesprek, zaterdag 13 februari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.