Volgens vzw Klimaatzaak komt België zijn klimaatbeloftes niet na. Daarom spant de vzw een rechtszaak aan tegen de vier Belgische overheden. In een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’ met journalist Jan De Meulemeester spreekt Serge de Gheldere, voorzitter van vzw Klimaatzaak, over het proces en wat ze willen bereiken.
“Hoe komt het dat de klimaatverandering niet elke dag voorpaginanieuws is?”. Dat vraagt Serge de Gheldere, voorzitter van vzw Klimaatzaak, zich af. De voorzitter richtte in 1999 Umwelt, later Futureproofed, op, een firma die zich heeft gespecialiseerd in ecodesign. Maar in 2003 toen de Gheldere voor de eerste keer een lezing zag van Al Gore veranderde zijn focus. “Ik sta bekend als iemand die heel veel positieve energie heeft, maar de moed zakt mij soms in de schoenen. Zo dacht ik dat we veel sneller werk zouden maken van die groene energietransitie”, zegt de Gheldere.
“Ik dacht dat het hetzelfde ging zijn als de digitale revolutie. Iedereen lachte toen de eerste IPhone in 2007 uitkwam. ‘Wie gaat er nu 300 à 400 euro betalen voor een smartphone?’, klonk het. Maar dat heeft de manier waarop we omgaan met informatie compleet veranderd. Alle andere bedrijven zijn daar ook opgesprongen. Ik dacht dat dat hetzelfde ging zijn met de shift naar een duurzame maatschappij”, zegt de Gheldere.
Rechtszaak
Op 16 maart ging het proces dat vzw Klimaatzaak aanspande tegen de drie gewesten en de federale overheid van start. Zij eisen dat de Belgische overheden hun internationale klimaatbeloftes nakomen. “We vragen aan de regeringen om er alles aan te doen om die anderhalve graad klimaatopwarming te vermijden”, zegt de Gheldere.
Heel concreet willen ze dat de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met minstens 42 procent daalt in vergelijking met 1990. Tegen 2030 met minstens 55% en tegen 2050 zou ons land helemaal klimaatneutraal moeten zijn. “Hoe langer we wachten met die reductie, hoe moeilijker het wordt om die uitstoot te vermijden en onder die anderhalve graad te blijven”, zegt de Gheldere. “Hoe dat ingevuld wordt, via een koolstoftaks, enz. … daar blijven we volledig buiten”. Begin juli zal de rechter uitspraak doen over de zaak.
Het Gesprek, zaterdag 27 maart 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.