“Ons restaurant in Brussel heeft een eenmalige premie gekregen van 4000 euro. Vlaanderen is toch wel genereuzer qua steunmaatregelen.” Dat zegt Wim Ballieu, chef-kok en oprichter van ‘Balls & Glory’, in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’ op vlaamsparlement.tv. Samen met journalist Jan De Meulemeester spreekt Ballieu over de impact van de coronacrisis op de horecasector, het ontstaan van ‘Balls & Glory’ en blikken ze vooruit naar de toekomst.
Sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart vorig jaar bleven de deuren van restaurants en cafés in totaal meer dan zeven maanden dicht. Dat is meer dan 200 dagen. Ondanks de overheidssteun wordt er nu gevreesd dat zo’n 30 procent van de cafés en restaurants nooit meer de deuren zal openen. “We moeten ons hier doorsleuren, maar ik denk dat jammer genoeg een deel van de sector zal verdwijnen. Een groot deel van de ondernemers zal sneuvelen. Mijn voorspelling is dat men niet ver van de 30 procent zal afzitten”, zegt Wim Ballieu, oprichter van ‘Balls & Glory’. “De financiële impact is gigantisch, we verdampen cash momenteel. Maar als chef-kok kan ik wel blijven koken en vernieuwen. Mijn angst, als chef-kok, is dat ik besmet geraak met het coronavirus en mijn smaak zal verliezen.”
“Dat is voor mij de hel”
In veel restaurants wordt de keuken enkel nog gebruikt voor take-away, hopen ze op een begripvolle huurbaas en zit het gros van het personeel thuis. “Heel het sociale stelsel van mijn onderneming stort in. Tachtig procent van mijn bedrijf zit thuis. Ik mis dat sociaal weefsel in mijn onderneming, dat is voor mij de hel”, zegt Ballieu. “We hebben een heel goede mix van flexi-jobbers en studenten in onze ondernemingen, maar al die studenten vallen nu weg. En het zijn net die studenten die toch wel kleur aan ons bedrijf geven. De glory in ‘Balls & Glory’ dat komt vanuit dat jong geweld.”
Deze week kwam het Overlegcomité samen om te bekijken wanneer de kappers en dierenparken terug kunnen openen, maar wanneer is de horeca aan de beurt? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is alvast volop aan het werken aan een heropeningsplan. “Voor onze onderneming is het heel duidelijk: het is alles of niets. Wij hebben onszelf het perspectief gegeven om hopelijk rond 15 april terug te kunnen openen. Mocht de overheid beslissen dat de horeca voor 15 april mag openen, dan houden we het op take-out en delivery only”, aldus Ballieu.
Steunmaatregelen Brussel vs. Vlaanderen
De Brusselse horeca- en evenementensector ontvingen tot nu toe veel minder premies ten opzichte van Vlaanderen en Wallonië. Daarom kwam de horecasector in januari op straat om een eerlijke compensatie te eisen voor alle verliezen. “Vlaanderen is in ieder geval genereuzer dan de Brusselse overheid. Zo heeft ons restaurant in Brussel slechts een eenmalige premie gekregen van 4000 euro en that’s it. Op groepsniveau valt het bij ons goed mee, maar de cash drain in Brussel is een wereld van verschil in vergelijking met de rest van onze filialen in Vlaanderen”, zegt Ballieu. “Ik denk dan wel vaak: je zal dan maar net die Brusselse horecaondernemer zijn die geen vestiging heeft in Vlaanderen.”