Ongeveer een jaar geleden werd het coronavirus in ons land vastgesteld. Niemand vermoedde toen dat het virus ons zo lang in de greep ging houden. Had deze pandemie anders kunnen aangepakt worden? En hoe zal Vlaanderen eruitzien na de coronacrisis? Journalist Jan De Meulemeester praat erover met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Op 31 januari 2020 dook het coronavirus voor het eerst in Europa op, namelijk in Italië. In België werd de eerste coronabesmetting vastgesteld bij één van de negen gerepatrieerde Belgen uit Wuhan, China. Wat daarna gebeurde had niemand kunnen voorspellen. Het coronavirus verspreidde zich aan zo’n snel tempo dat bijna alle Europese landen een voor een in lockdown gingen. Op 18 maart was een volledige lockdown in België een feit. “Begin maart zeiden de virologen nog dat het coronavirus vergelijkbaar is met een zware griep. Een week later heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het coronavirus uitgeroepen tot een pandemie. De prognoses en cijfers die experten ons toen voorhielden waren totaal achterhaald. We bleken met een veel gevaarlijker virus te zitten dan tot dan toe gedacht”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Terugblik
Tijdens de coronacrisis kreeg Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) veel kritiek op zijn aanpak. In het Vlaams Parlement moest de minister dan ook flink van zich afbijten. ‘Beke is alweer te laat’ is een kritiek die doorheen de coronacrisis vaak terugkomt. “Achteraf bekeken zijn er zeker zaken die we anders en beter hadden kunnen doen. We waren vanuit Vlaanderen niet klaar voor zo’n pandemie”, zegt minister Beke. “Maar in de regelgeving staat dat een pandemie, crisisbeheersing een federale coördinatie vraagt en we gingen ervan uit dat het ook zo zou zijn. Dat als er mondmaskers moesten zijn, we alleen maar moesten bellen om die federale stock te kunnen aanspreken. Hetzelfde voor de testen. Maar uiteindelijk bleek de voorraad op te zijn”.
Post-corona
Nu de vaccinatiecampagne van start is gegaan is er licht aan het einde van de pandemietunnel. Maar wat wordt het nieuwe normaal na corona? “Ik denk dat het nog lang zal duren vooraleer we elkaar begroeten met een handdruk. Een deel uit angst, maar vooral omdat we het afgeleerd hebben”, zegt minister Beke. “Dit was een stuk van onze cultuur, van onze gewoonte. Dat is het vandaag niet meer. Integendeel, we voelen ons bedreigd als er iemand een hand uitsteekt. Alhoewel ik het elke dag nog wel mis, denk ik dat we elkaar in de toekomst op een andere manier zullen begroeten.”
Het Gesprek, zaterdag 6 maart 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.