Wouter Duyck
“De socio-economische en pedagogische kost van een schoolsluiting is op lange termijn enorm groot. Vandaag wordt dit onderschat.” Dat zegt professor cognitieve psychologie en onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’. Samen met journalist Jan De Meulemeester spreekt de professor over de opgelopen leerachterstand door de coronacrisis, de impact van coronamaatregelen en het nepfestival in Ter Kamerenbos.

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat leerlingen gemiddeld een half schooljaar leerachterstand hebben opgelopen door het verplichte afstandsonderwijs tussen maart en juni vorig schooljaar. De achteruitgang is het grootst voor wetenschappen, technologie, Frans en Nederlands. De kloof tussen kansrijke en kansarme leerlingen is door de coronacrisis nog toegenomen, stelt het onderzoek verder. “Men onderschat die kost voor de komende jaren. We zien dan dat leerlingen minder hoog opgeleid worden en dat heeft invloed op onze economie en op de werkloosheidscijfers.”, zegt professor cognitieve psychologie en onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent). “Als je meer dan een miljoen kinderen een half jaar school ontzegt, wel dan komt dat overeen met 600.000 verloren gezonde levensjaren.”

Onlangs besliste het Overlegcomité om de scholen een week voor de paasvakantie te sluiten. Deze beslissing viel niet in goede aarde bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “De IKEA open en de school dicht. Dat is niet mijn visie op de samenleving”, klinkt het in het Vlaams Parlement. Ook professor Wouter Duyck begrijpt de beslissing niet. “We zijn in een situatie beland die voor mij zeer onwenselijk is, namelijk: de scholen zijn dicht en de winkels open. Ook Ter Kamerenbos. We kunnen ons maar de vraag stellen, hoeveel epidemiologische winst we nu wel geboekt hebben?”

Nepfestival Ter Kamerenbos

La Boum’, het aprilvisfestival, trok deze week duizenden feestvierder naar het Ter Kamerenbos in Brussel. Volgens professor Wouter Duyck (UGent) was dit perfect voorspelbaar. “Elke psycholoog had je kunnen vertellen dat als je een weekje paasvakantie langer doet en als het mooi weer is, dat die jongeren zouden samenkomen”, zegt Duyck. “Ik bedoel, het voorval in Ter Kamerenbos was voorspelbaar en er zullen er nog volgen. Straks hebben we het Europees kampioenschap voetbal. Wel, we zullen dan veel dergelijke taferelen zien.”

Het Gesprek, zaterdag 3 april 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.