Het is bijna zover: lokale verkiezingen. In een nieuwe aflevering van Gemeente 24 is Vlaams Belang aan de beurt. De partij heeft electoraal de wind in de zeilen en hoopt in vele gemeenten de grootste te worden. In Ninove wil de partij de eerste burgemeester leveren.

Op zondag 13 oktober moeten we voor de tweede keer dit jaar naar de stembus, ditmaal voor de lokale verkiezingen. Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, kijkt ernaar uit. “Een politicus die niet uitkijkt naar verkiezingen is zoals een zwemmer die schrik heeft van water. Dan moet je niet aan politiek doen. Wij zijn er alvast helemaal klaar voor.” Nochtans waren de verkiezingen van 9 juni niet uitgedraaid op het electorale succes dat ze voor ogen hadden. Van Grieken hoopte de grootste partij van Vlaanderen te worden maar dat is uiteindelijk niet gelukt. “In drie van de vijf provincies zijn we de grootste partij. In de helft van de Vlaamse gemeenten zijn we de grootste partij. En we hebben 31 parlementsleden die zetelen in het Vlaams Parlement. Evenveel als N-VA. Maar hadden we op meer gehoopt? Ja.”

Onder andere in de provincie Limburg is Vlaams Belang de grootste partij geworden. N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir hoopte stand te houden, maar uiteindelijk werd ze ingehaald door het Vlaams Belang. “Minister Demir zit overal te verkondigen dat zij, de N-VA, de verkiezingen hebben gewonnen, maar dat is helemaal niet waar. Wij, het Vlaams Belang, hebben de verkiezingen gewonnen en de N-VA is afgestraft”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Roosmarijn Beckers.

Minder parlementsleden

Maar volgens Van Grieken is de uitslag van de verkiezingen niet vertaald in een rechts regeerakkoord. Integendeel. “62 van de 124 parlementsleden zijn Vlaams-nationalisten. Het signaal van deze kiezers wordt gewoon volledig genegeerd in het Vlaams regeerakkoord.” Zo wou N-VA het aantal parlementsleden terugbrengen van 124 naar 100 parlementsleden. De partij cd&v ging daarvoor op de rem staan. Uiteindelijk werd het voorstel van tafel geveegd en is het nergens terug te vinden in het akkoord. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Guy D’Haeseleer begrijpt deze keuze niet. “Het is een gemiste kans. Het gemarchandeerd tussen de drie coalitiepartners N-VA, Vooruit en cd&v, heeft er uiteindelijk toe geleid dat er niets is veranderd.”

Koehandel

Een dikke drie maanden na de verkiezingen is de Vlaamse Regering gevormd en kunnen de parlementaire activiteiten weer worden hervat. Maar op het federale niveau is het nog wachten op een nieuwe regering. “Ik denk dat de federale regering zal gevormd worden na de eerste week van december”, zegt Van Grieken in Gemeente 24. “Tegen dan moeten alle lokale meerderheden gevormd zijn. Het is gewoon een ordinaire koehandel waarbij men elkaar chanteert en onder schot houdt. Men treuzelt, stelt uit, met als doel: postjes, postjes, postjes.”

“Kijk maar naar wat er gebeurt is met de keuze van de nieuwe voorzitter hier in het Vlaams Parlement. Dat is toch gewoon een schande”, kaart Beckers aan. Bij de verdeling van de portefeuilles gaf N-VA de functie van parlementsvoorzitter uit handen aan Vooruit. Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, kon echter nog niemand aanduiden en vroeg aan huidig parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om aan te blijven tot begin 2025.

Naamsverandering

Hoewel Vlaams Belang een van de grootste partijen is in Vlaanderen, komen ze in slechts twee van de drie gemeenten op voor de lokale verkiezingen. Dat lijkt misschien een beetje vreemd? “Nee, helemaal niet. Er moet een goede voedingsbodem zijn voor een partij als het Vlaams Belang en dat is niet overal het geval”, legt Van Grieken uit. “We zijn nog nooit in zoveel gemeenten opgekomen.”

D’Haeseleer staat zijn voorzitter bij en haalt aan dat de liberalen nog maar in 30 gemeenten onder de naam Open Vld opkomen. “Dat is het begin van het einde.” Maar ook D’Haeseleer komt in Ninove niet op onder de naam Vlaams Belang, maar Forza Ninove. “Ik ben van naam veranderd toen ik de verkiezingen had gewonnen, toen ik de grootste partij was. Bij Open Vld is het net andersom. Ze zitten in een krimpscenario en veranderen overal van naam uit pure miserie.”

Feniks

In de stad van Beckers, Sint-Truiden, werd het Vlaams Belang veruit de grootste partij. Voor het Vlaams Parlement haalde ze 26,6 procent van de stemmen. Vier procent meer dan de tweede grootste partij, N-VA. Sint-Truiden was deze legislatuur ook geen onbesproken stad. “In zes jaar tijd hebben we vijf verschillende burgemeesters gehad. Bovendien waren er veel schepenwissels. De helft van de gemeenteraad is schepen of burgemeester geweest. Pure chaos”, reageert Beckers. Voor de lokale verkiezingen van 13 oktober zal het Vlaams Belang voor de eerste keer opkomen in Sint-Truiden. Beckers is lijsttrekker. “Ik wil het resultaat van de nationale verkiezingen herhalen bij de lokale verkiezingen. We zijn als een feniks herrezen en daar ben ik bijzonder fier op.”

Door het nieuwe Kiesdecreet krijgt de grootste partij het initiatiefrecht om een meerderheid te vormen. De kans bestaat dat Roosmarijn Beckers als eerste aan zet is in Sint-Truiden, maar een meerderheid vinden is nog een andere zaak. Hetzelfde geldt in Ninove, de thuisbasis van Guy D’Haeseleer. Denkt de partij het cordon sanitaire ergens te kunnen breken? “Ik denk dat veel lokale mandatarissen het beu zijn van tegennatuurlijke coalities te vormen. Maar binnen de N-VA is de wil van Bart De Wever wet”, reageert D’Haeseleer. In Ninove haalde D’Haeseleer net geen absolute meerderheid in 2018. Hij kwam twee zetels te kort. “We gaan ons best doen. Mijn missie in mijn politieke carrière is dat cordon sanitaire doorbreken.”