Nog een nieuwe fractieleider is Tom Ongena van Open Vld. De partij die plots een oppositiepartij is geworden. Ongena vindt dat er in het regeerakkoord te veel vage dingen staan en te veel loze beloften. Volgens hem zal vooral de hardwerkende Vlaming de factuur zal betalen.

Na 10 jaar regeren, samen met cd&v en N-VA, is Open Vld op de oppositiebanken van het Vlaams Parlement beland. Volgens Open Vld-fractieleider Tom Ongena is dat te merken aan het nieuwe regeerakkoord. “Er is een duidelijke trendbreuk met het verleden. Zonder de liberalen worden de belastingen verhoogd. De werkende mensen zullen meer moeten betalen zodat de overheid extra uitgaven kan doen.”

Weg jobbonus

Ongena is vooral ontevreden over de mogelijk afschaffing van de jobbonus. Een trofee die de liberalen in de vorige legislatuur wisten binnen te halen. Hoewel het nog niet zeker is of de jobbonus ook effectief verdwijnt. Dat gebeurt alleen als de federale regering maatregelen neemt om de belastingen op arbeid te verlagen. “Maar de afschaffing staat in de meerjarentabel van de nieuwe begroting. Als je het in de begroting inschrijft, is het voor mij glashelder: de jobbonus wordt afgeschaft.”

Open Vld en N-VA gingen tijdens het debat over het regeerakkoord zwaar in de clinch over die jobbonus. Ongena verwijt vooral de N-VA dat ze ervoor zorgen dat werken niet meer loont. “Een Vlaams-nationalist staat toch elke ochtend op met de vraag: ‘hoe kunnen we het federale niveau meer uitkleden?’ Maar wat doet deze Vlaamse Regering? De jobbonus afschaffen, hetgeen waarvoor Vlaanderen bevoegd is. Onbegrijpelijk.”

Duurdere dienstencheques

Het inhoudelijke debat kwam los toen de duurdere dienstencheques ter sprake kwamen. De prijs per cheque stijgt en ook de fiscale aftrekbaarheid verdwijnt. Vanaf januari 2025 betaal je dan 10 euro per dienstencheque in plaats van 9 euro. “Natuurlijk vind ik dat poetshulpen een beter loon moeten krijgen. Ze zullen nu één euro meer krijgen per uur, maar langs de andere kant nemen we hun jobbonus af. Dus de poetshulpen zullen er niet op vooruit gaan”, stelt Ongena in Studio Vlaams Parlement vast. “Daarnaast zijn het vooral 60-plussers die gebruikmaken van die dienstencheques, omdat ze bepaalde zorgtaken niet kunnen uitvoeren. De dienstenchequesector zorgt ervoor dat mensen langer thuis kunnen blijven. Mensen met een klein pensioen die deze hulp echt nodig hebben, gaan nu 50 euro per maand meer moeten betalen. Ik vind dit niet kunnen.”

Jeppen

De liefde tussen Ongena en Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) staat duidelijk op een laag pitje. Voor Ongena is de tekst van het regeerakkoord wat zijn tienerkinderen ‘jeppen’ zouden noemen. “Zo weinig mogelijk zeggen met zo veel mogelijk woorden”, legt Ongena uit. “Het Vlaams regeerakkoord telt 200 pagina’s maar blinkt vooral uit in wolligheid.”

Ongena stelt vast dat het Waals regeerakkoord veel meer ambitie toont dan het Vlaams. Een opmerking die niet in smaak viel bij de minister-president. “Het is ver gekomen als Wallonië een toonbeeld vormt van ambitie en hervormingsdrang”, reageert Ongena. “Er is een heel duidelijk verschil tussen een regering met of zonder liberalen. Wij zouden kiezen voor hervormingen, niet voor belastingen. Wij zouden met concrete oplossingen komen en geen wollige taal schrijven. Wij zouden werken belonen en niet bestraffen.”