Het Vlaams Parlement is trots op zijn kunstcollectie. Elke dag gedurende het krokusreces stelt een parlementslid zijn/haar favoriete kunstwerk aan u voor. Staf Pelckmans (Groen) koos voor een werk van Vaast Colson.

Sommige kunstenaars zijn gespecialiseerd in schilderijen, anderen in sculpturen of foto’s. Ook Vaast Colson bedient zich van één ‘materie’, namelijk… het idee. Colson ziet zichzelf niet als een virtuoos tekenaar, acteur of musicus, maar beoefent om het even welke artistieke discipline om vorm te geven aan verfrissende ideeën en originele concepten.

Beginjaren

Al op de Antwerpse academie kreeg Colson het idee om de krabbeltjes die hij op kleine papiertjes maakte, als eigenlijk artistiek project te zien. Als eindpresentatie presenteerde hij een uitvergrote polaroid van zichzelf met de ondertitel ‘darn fine blowup job baby’.

Vanaf dan blijft Colson de kunstwereld op het verkeerde been zetten en de toeschouwer in het ootje nemen. In 2003 presenteerde hij op ‘Art Brussels’ een doodgewone rugzak als enige item in een lege galerij. Voor de bezoekers niet meteen een spectaculair gezicht, maar zij beseften niet dat Colson aan de andere kant van de muur de rugzak had omgegord, en gedurende elk van de zes tentoonstellingsdagen aan zijn installatie vastgekluisterd bleef.

Zijn bijdrage aan de Museumboot van het M HKA op Lineart 2006 bestond in het wegschrapen van verf van de wand om de woorden ‘just hanging around’ te vormen, een vermetele knipoog naar galeriehouders die massa’s expositieobjecten hadden binnengesleurd om in de boot op te hangen.

Triomfkaarten

De triomfkaarten hernemen het idee om piepkleine afbeeldingen in het groot te presenteren. Dankzij geavanceerde scanners en printers kunnen ze tot enorme proporties worden opgeblazen en tegelijk hun scherpte behouden. De geldt niet alleen voor de tekeningen, maar ook voor oneffenheden op het papier, vlekjes, een stempel of een stickertje.

De 21 kaartten vormen samen een ‘supersized’ tarotspel. Tarot is ontstaan als miniatuurweergave van protserige optochten met fraai uitgedoste allegorische personages in het middeleeuwse Italië, meestal om een militaire triomf te vieren. Colson maakt de omgekeerde beweging door zijn kleine kaartjes triomfantelijk op larger the life formaat te presenteren.

Nr. 17 verheft enkele minuscule driehoekige zelfklevertjes tot een abstract kunstwerk. In nr. 18 wordt een gelijkaardig driehoekje de zotskap op het hoofd van een zelfportret: kolderiek maar met droeve blik. Een cruciale kaart in het tarotspel is ‘il mato’ of de nar, die in vele interpretaties de protagonist van het verhaal is en tussen de archetypes op de ander kaarten zijn weg zoekt door de mysteries van het leven.

Bron: Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement – Wilfried Van Vinckenroye en Tom Van Elst

Het werk van…, donderdag 27 februari 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.