Het Vlaams Parlement is trots op zijn kunstcollectie. Elke dag gedurende het krokusreces stelt een parlementslid zijn/haar favoriete kunstwerk aan u voor. Wouter Van Besien (Groen) koos voor een werk van Liliane Vertessen.

Net als de Quinten Metsyszaal is de aanpalende Hans Memlingzaal voorzien van een installatie van Liliane Vertessen. In dit geval gaat het om twee gefotografeerde zelfportretten, die op emailplaten in verschillende kleurtonen (rood, zwart, wit en blauw) worden herhaald. De wand tegenover de foto’s is volledig reflecterend en bevat in witte en rode neonletters het opschrift “NOOIT hetzelfde altijd ANDERS”. Wie echter in plaats van de normale leesrichting het lettertype en de kleur volgt, leest in het wit “NOOIT ANDERS”, en in het rood “altijd hetzelfde”.

Ook hier becommentarieert Liliane Vertessen het feit dat ze zichzelf iedere keer in een andere enscenering plaatst. Waar de telkens nieuwe situatie op het eerste gezicht tot verschillen leidt, gaat het bij nader inzien in alle gevallen om dezelfde persoon. Of toch niet? De constante in alle foto’s uit haar oeuvre is eigenlijk dat je de ware Liliane Vertessen nooit te zien krijgt, omdat ze zichzelf telkens een andere rol aanmeet. Omdat Vertessen niet haar innerlijk, maar slechts haar veranderende uiterlijk prijsgeeft, ligt de klemtoon op wat ze uitbeeldt. Dat is telkens anders, al staat steeds dezelfde actrice ervoor in. Op de foto’s in de Memlingzaal blijft haar ware gelaat letterlijk verborgen achter de donkere pilootbril en bijhorende kepie.

De beschouwing over veranderen versus hetzelfde blijven kun je natuurlijk ook in een veel ruimere context bekijken. Veranderen mensen doorheen de jaren samen met hun ouder wordende uiterlijk of blijven ze in wezen hun hele leven lang dezelfde persoon? Net als in de Metsyszaal kijkt niet alleen Liliane Vertessens zelfportret, maar ook de toeschouwer in de neonverlichte spiegel.

Bron: Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement: een selectie – Wilfried Van Vinckenroye – Tom Van Elst

Het Werk van Wouter Van Besien, zaterdag 9 maart 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.