Koen Daniëls, de onderwijsspecialist van N-VA, weet ongetwijfeld waar de Nijl ligt, wie Garcia II van Kongo is of Hildegard van Bingen. Als hij dat niet weet, kan hij het aan de kleuters of de leerlingen in het lager onderwijs vragen. Want dat is de kennisrijke inhoud die binnenkort iedereen moet kennen. Daniëls is te gast in Studio Vlaams Parlement.
De langverwachte en gloednieuwe minimumdoelen voor het lager onderwijs zijn klaar. Vijfjarigen moeten straks weten dat ze in België wonen, een plaatselijke rivier uit het hoofd kennen en al gehoord hebben van de Nijl. “In het verleden ontstond er de teneur dat je in het onderwijs kritisch moest leren denken of leren een tekst schrijven. Maar hoe kan je nu kritisch denken zonder kennis? Dan krijg je zinloos gewauwel”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA). “Leerkrachten reageren tevreden. Ze zijn blij dat ze eindelijk opnieuw kennis mogen vragen.”
De vorige eindtermen konden breed geïnterpreteerd worden, nu gelden er zeer specifieke minimumdoelen. Komt de vrijheid van de leerkracht in het gedrang? “Met deze nieuwe minimumdoelen krijgen de leerkrachten een houvast om kennis door te geven”, kaart Daniëls aan. “Een 70-tal experten bogen zich over wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen. Er werd daarbij ook gekeken naar andere landen. Als een kleuter in Ierland, Estland, enz. bepaalde dingen kan, waarom zou een Vlaamse kleuter dat dan niet kunnen?”
Impact minimumdoelen
Kinderen zullen onder andere leren wie Garcia II van Kongo is of Hildegard van Bingen. En dat doet toch wel heel wat wenkbrauwen fronsen. “Onderwijs betekent dingen leren die je niet uit jezelf bereikt. De pers haalt er dan enkele voorbeelden uit, maar er staat veel meer in zoals de werkwoordsvormen, de woordsoorten, enz. In plaats van te remediëren, gaan we nu duidelijkheid creëren”, kaart Daniëls aan. “Als we nu starten met deze minimumdoelen betekent dit niet dat we hier meteen resultaat van zullen zien. De PISA-resultaten testen 15-jarigen op hun leesvaardigheid, wiskundige geletterdheid en wetenschappelijke geletterdheid. Het zal dus jaren duren vooraleer we de impact van de nieuwe minimumdoelen zien bij 15-jarigen. We zullen eerst nog in dit parlement discussies voeren over resultaten die nog slechter zijn dan nu.”
Drie leerlingen met een lege brooddoos
Daniëls is naast volksvertegenwoordiger ook de nieuwe burgemeester van Sint-Gillis-Waas. Over het paradepaardje van Vooruit, om alle kinderen te voorzien van gratis gezonde maaltijden op school, is hij kritisch. “Momenteel zijn we onze scholen aan het bevragen over hoeveel leerlingen met een lege brooddoos naar school komen. Van de reeds bevraagde scholen zijn er drie leerlingen met een lege brooddoos”, stelt Daniëls in Studio Vlaams Parlement vast. “Moesten we elke leerling een gratis gezonde maaltijd geven, dan zou dat de gemeente meer dan 700.000 euro kosten. Wij willen liever onze schaarse middelen gericht inzetten.”