Hoe rekbaar is het kind?
‘Hoe rekbaar is het kind?’ Dat is de rode draad in het nieuwe jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat. Bruno Vanobbergen plaatst met concrete voorbeelden kinderen en jongeren op de voorgrond en schetst de belangrijkste knelpunten. Ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans geeft kort zijn visie.

Afgelopen werkjaar namen meer dan 1.200 mensen contact op met het Kinderrechtencommissariaat. De meeste binnengekomen vragen, sancties en meldingen hebben betrekking op het onderwijs. “We zien op het Kinderrechtencommissariaat veel kinderen waar heel veel van verwacht wordt om overeind te blijven. Ik vraag me vaak af hoe het mogelijk is dat die kinderen en jongeren dat volhouden. Hoeveel rekbaarheid kunnen we van kinderen vragen? We moeten blijven zoeken naar antwoorden. We kunnen niet aanvaarden dat zoveel kinderen en jongeren met zo’n zware rugzak door het leven blijven gaan”, zegt Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

Zo krijgt het Kinderrechtencommissariaat al jaren klachten over leerlingenvervoer en de lange busritten van en naar een school in het buitengewoon onderwijs. Elke dag zitten 550 leerlingen langer dan drie en een half uur (220 minuten) in de bus. In sommige bussen zitten 50 kinderen met verschillende handicaps. De voorbije jaren leverde de overheid inspanningen om hieraan tegemoet te komen. Zo leveren twee pilootprojecten in Leuven en Roeselare interessante oplossingen op. Volgens het Kinderrechtencommissariaat is het nu een kwestie om hiermee aan de slag te gaan voor alle kinderen in Vlaanderen.

Het volledige jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat kan u hier terugvinden.

Nieuws, zondag 25 november 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.