Mercosur
Na twintig jaar onderhandelen bereikten de Europese Unie en Mercosur een akkoord dat de grootste vrijhandelszone ter wereld moet creëren, maar de ratificatie van het verdrag hangt aan een zijden draadje. Aanleiding is de ontbossing in de Amazone, terwijl Brazilië spreekt van onwil aan de EU-zijde. De commissie voor Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden organiseert in dit verband hoorzittingen waarop de diverse belanghebbenden hun standpunt over het handelsverdrag toelichten en de commissieleden met hen in debat gaan.

Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. En heeft als doel om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen. Op 28 juni 2019 bereikte de Europese Unie een politiek akkoord met Mercosur over een associatieverdrag, met daarin afspraken over de ontwikkeling van de politieke, sociale, culturele, handels- en veiligheidsrelatie.

Het akkoord, dat ruim een jaar geleden werd gesloten, wacht nu op ratificatie van alle 27 EU-lidstaten. Maar de parlementen van Oostenrijk, Nederland en het Franstalige deel van België hebben de verdragstekst in zijn huidige vorm al verworpen.  Ook Frankrijk wil het handelsverdrag voorlopig niet ratificeren. Vooral de grootschalige ontbossing en dramatische bosbranden in het Amazonegebied stuiten op veel kritiek. De EU-lidstaten willen eerst garanties van de Mercosur-landen dat ze de internationale milieunormen zullen naleven.

Landbouw

Ook in de Europese landbouwsector lokte het akkoord veel protesten uit. Zo vinden verschillende EU-landbouwministers dat het akkoord de Europese landbouw “ontwricht”. Maar volgens Rupert Schlegelmilch, waarnemend adjunct-directeur-generaal DG Trade van de Europese Commissie, is dit toch wat overdreven. “Slechts 1 procent van de import van rundvlees, gevogelte of ethanol, komt uit Mercosur. De Europese landbouwsector heeft bovendien alle baat bij een verdrag, want voor heel wat landbouwproducten is de EU ’s werelds grootste exporteur.  Een handelsakkoord met een markt als Mercosur kan die positie alleen maar versterken”, aldus Schlegelmilch.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: voorstel van resolutie over extra voorwaarden voor de ratificatie van het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur

De Koepelzaal, dinsdag 13 april 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.