Het klimaatbeleid wordt het stokpaardje van de nieuwe Vlaams volksvertegenwoordiger Aimen Horch (Groen). Hij wil vanuit de oppositie de nieuwe socialistische minister van Klimaat, Melissa Depraetere, het vuur aan de schenen leggen. Zelf komt hij uit Vilvoorde waar zijn partij op zondag 13 oktober kopje onder is gegaan.

Bij de nationale verkiezingen van 9 juni trok Aimen Horch de lijst voor Groen in Vlaams-Brabant voor het Vlaams Parlement. De 28-jarige Vilvoordenaar raakte met 6916 voorkeurstemmen verkozen. Maar bij de verkiezingen van 13 oktober in Vilvoorde deed Groen het minder goed. “Al twintig jaar waren we het kleine broertje van Vooruit. We kwamen samen in een kartel op. Voor deze verkiezingen zijn we apart opgekomen. En ja, we haalden slechts één zetel, maar we hebben wel een sterke ploeg bij Groen.”

Het kartel van cd&v en Open Vld werd de grootste lijst in Vilvoorde. Na elf jaar zal Hans Bonte (Vooruit) zijn burgemeesterssjerp moeten afgeven. Kandidaat-burgemeester Jo De Ro (Open Vld) is nu aan zet om een meerderheid te vormen. “Zowel Jo De Ro als Hans Bonte zijn twee uitstekende politici. Het zijn twee mensen die oprecht iets willen doen en veranderen voor Vilvoorde”, reageert Horch in Studio Vlaams Parlement. De invoering van het nieuwe kiesdecreet, met de afschaffing van de opkomstplicht, zorgde ervoor dat de opkomst opmerkelijk lager lag dan de vorige verkiezingen. Zo is slechts 56 procent van de Vilvoordenaars naar het stemhokje gegaan. “Het is echt een verlies voor de democratie, en dit geval de lokale democratie.”

Klimaatbeleid

Horch zal zich deze legislatuur toespitsen op de thema’s Klimaat, Energie en Inburgering. Hij vreest alvast voor een kil klimaatbeleid, waartegen hij zich zal verzetten. “Ik zit niet in de politiek om het iemand anders moeilijker te maken. Maar als ik geen ambitie zie op het vlak van klimaatbeleid in dat Vlaams regeerakkoord, dan ga ik daarover ook heel duidelijk zijn in het Vlaams Parlement.”

Onlangs liet Anuna De Wever (23), de oprichtster van Youth for Climate, weten dat ze niet meer gelooft in de politiek. Volgens haar willen politici niets veranderen. Horch begrijpt waar haar frustratie vandaan komt. “Jarenlang heeft zij gevochten om traditionele politici duidelijk te maken dat we richting een klimaatcrisis gaan. Dat we erin zitten. Zij ziet de crisis op ons afkomen en de mensen die er iets aan moeten doen, doen er weinig of niets aan. Dan geloof ik dat je op een gegeven moment voor een stuk radicaliseert.”