Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) mocht woensdag waarschijnlijk voor de laatste keer als minister het Vlaams Parlement toespreken. Want eenmaal er een regeerakkoord is tussen N-VA, Vooruit en cd&v, belandt Open Vld in de oppositie. Half minister, half parlementslid, het ideale moment om Lydia Peeters naar onze studio uit te nodigen.

Onlangs legde Lydia Peeters haar eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger, terwijl ze nog steeds minister is in de Vlaamse Regering van lopende zaken. Ze is dus zowel wetgevende als uitvoerende macht. Het lijkt toch een wat absurde situatie. “We blijven onze verantwoordelijkheid nemen tot de laatste dag”, reageert Peeters. “Het is een regering in lopende zaken. Je kan geen nieuw beleid uitstippelen. Je moet zorgen dat het huidige beleid goed opgevolgd wordt. Maar het is inderdaad wel een vreemde situatie.”

De minister neemt wel met wat pijn in het hart afscheid van haar mandaat. Ze hoopt dat haar opvolger haar lopende dossiers tot een goed einde zal brengen, zoals de problematiek van het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. “Het is een probleem dat al decennialang aansleept. Maar we hebben heel veel kunnen veranderen. Vroeger zaten 17 procent van de leerlingen langer dan 90 minuten op de bus, nu is dat nog minder dan 5 procent. Een aanzienlijke verbetering, maar er moet nog een oplossing gezocht worden voor die 5 procent.”

Superminister

Begin augustus nam Gwendolyn Rutten (Open Vld) ontslag als Vlaams viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. In afwachting van een nieuwe Vlaamse Regering nam Lydia Peeters al haar bevoegdheden over. De superminister. “Gelukkig hebben we daar goed geoliede kabinetten die ervoor zorgen dat alles vlotjes verloopt.” Rutten nam haar ontslag net op de vooravond van de lokale verkiezingen. En de organisatie van deze verkiezingen is de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken. “Na het ontslag van Rutten heb ik meteen contact opgenomen met alle administraties. Zij hebben mij wel gerustgesteld”, zegt Peeters.

De beslissing van Rutten kwam er omdat ze zich volledig wil toeleggen op het burgemeesterschap in Aarschot. Ook Peeters is kandidaat-burgemeester in haar thuisstad Dilsen-Stokkem. Zij blijft echter wel minister. “Ik respecteer de beslissing van Rutten, maar ik blijf op post. Ik blijf mijn verantwoordelijkheid nemen tot de laatste dag van mijn mandaat”, aldus Peeters. “Sinds 2001 ben ik burgemeester in Dilsen-Stokkem. Ons team heeft daar heel veel gerealiseerd. Ik hoop dat werk te kunnen verderzetten en terug burgemeester te worden.”