Hoeveel heeft deze Vlaamse Regering uitgegeven aan consultancybureaus? Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) heeft het over 1,5 miljard euro, minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt 640 miljoen euro. Wie heeft er nu gelijk? Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt (Vooruit).

In het Vlaams Parlement veroorzaakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) flink wat verontwaardiging. Tijdens een onbewaakt moment zei de minister dat de Vlaamse Regering deze legislatuur anderhalf miljard euro heeft uitgegeven aan consultancybureaus. Verbazing alom, ook bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Volgens hem was minister Crevits te voorbarig. “We komen op een bedrag van 640 miljoen euro voor een periode van vier en een kwart jaar”, corrigeert Jambon. Vlaams volksvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt (Vooruit) vermoedt dat de Vlaamse Regering niet weet hoeveel er uitgegeven wordt aan consultants. “Al weken vragen we de cijfers op en telkens opnieuw komt men met andere cijfers. Dat is totaal onbegrijpelijk.”

Verbeurgt vraagt zich ook af hoe de minister-president aan een totaal van 640 miljoen euro komt. Op een dag tijd daalde de factuur met 860 miljoen euro. “Minister van Mobiliteit Lydia Peeters liet weten dat haar administratie 500 miljoen euro heeft uitgegeven aan consultancybureaus, minister Crevits 115 miljoen euro. Als we die bedragen optellen dan zitten we bijna al aan die 640 miljoen euro”, stelt Verbeurgt in Studio Vlaams Parlement vast. “Ik geloof het cijfer van de minister-president niet. Ik geloof dat er hard gewerkt is geweest om een zo laag mogelijk cijfer te presenteren.”

Bliksemafleider

De bal ging aan het rollen toen bekend raakte dat voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (cd&v) ingeschakeld werd als consultant voor het Agentschap Welzijn. “Minister Crevits zat in de nesten met het consultancywerk van haar voorganger Jo Vandeurzen en dit was een dankbare bliksemafleider. Liever de hele regering voor schut dan één minister. Het is duidelijk dat deze regering een probleem heeft met transparantie”, aldus Verbeurgt.