In deze tweede aflevering van Gemeente 24 kleurt onze studio helemaal groen met covoorzitster Nadia Naji, Bogdan Vanden Berghe en Fourat Ben Chikha. Brussel, Antwerpen en Gent rond één tafel. En in Brussel werd er al een zaadje geplant, maar dan niet in de Brusselse Regering.

Nadia Naji, covoorzitster van Groen, is zwanger van haar eerste kindje. Het kindje is uitgerekend voor februari. Dat maakte de Brusselse onlangs bekend. “Voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik versterking meegebracht, want ondertussen ben ik een paar maanden zwanger”, glundert een gelukkige Naji. Ze hoopt dat met de lokale verkiezingen van 13 oktober de partij het beter zal doen dan bij de nationale verkiezingen van 9 juni. Zo haalde de partij in Vlaanderen 7,2 procent. Ter vergelijking: bij de vorige verkiezingen haalde Groen 10,1 procent. “We verliezen in het Vlaams Parlement. Dat voelen we, dat is niet leuk. Langs de andere kant waren we blij ‘dat het nog meeviel’, want de peilingen hadden zelfs voorspeld dat we onder de kiesdrempel gingen belanden.”

Alhoewel de partij zowel federaal als Vlaams verlies heeft geleden, boekt Groen vooruitgang in Brussel. Lijsttrekker Elke Van den Brandt mag zich de fiere winnaar noemen van deze verkiezing. Toch staat Van den Brandt voor een aartsmoeilijke opdracht. De formatie in Brussel is ‘confederaal’ van aard. Er moet eerst een Nederlandstalige én een Franstalige meerderheid worden gevormd vooraleer de twee taalgroepen samen aan tafel gaan zitten. “De kaarten liggen zeer moeilijk in Brussel. Om aan een meerderheid te geraken langs Nederlandstalige kant zal waarschijnlijk een vierde partij nodig zijn. Maar ook de démarche van de Franstalige partijen zorgen voor problemen. Zo hebben MR, PS en Les Engagés samen een voorstel in het Brussels parlement ingediend om de verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) met 2 jaar uit te stellen. Zo maar de grootste Nederlandstalige partij negeren… Dat is ongezien. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Franstalige partijen hun Nederlandstalige coformateur zo respectloos behandelen”, legt een ontevreden Naji uit in Gemeente 24.

Achterpoortje

Op verkiezingsavond werd het al snel duidelijk welke partijen op welk niveau gingen samenwerken. Vooruit, cd&v en N-VA. Dat is de coalitie die in Vlaanderen het meest voor de hand ligt. Op federaal niveau zou de eventuele Vlaamse coalitie aangevuld worden met MR en Les Engagés. De Arizona-regering. Groen zal dus geen rol spelen in de Vlaamse en federale regering. “Heel veel van ons groen en sociaal werk op federaal niveau zal verloren gaan. Al de rechtse standpunten die we destijds, bij de regeringsvorming na verkiezingen van 2019, wegonderhandeld hebben, zie je nu langs het achterpoortje binnensluipen”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Bogdan Vanden Berghe.

De puzzel leek op het eerste zicht duidelijk, maar toch blijft het wachten op een federale en Vlaamse regering. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Fourat Ben Chikha zal het wachten worden tot na de gemeenteraadsverkiezingen. “Vooruit beseft zeer goed dat het geen makkelijk akkoord zal worden voor hen. Het zal hun zeer oncomfortabel maken. En met een oncomfortabel regeerakkoord willen ze niet naar de kiezer trekken. Ik hoop dat ze hun principes niet zullen loslaten.” Volgens waarnemers kan het zelfs tot Kerstmis duren vooraleer er een federale regering gevormd is. “Ik vraag mij af of ik niet eerder zal bevallen dan er een federale regering is”, lacht Naji. “Onze rol is duidelijk. Na de verkiezingsresultaten van 9 juni is het logisch dat we naar oppositie gaan. Wij zijn niet van plan om de N-VA te depanneren. Wij zijn geen schaapjes van de N-VA.”

Good Move

In het kieskanton Antwerpen behaalde PVDA op 9 juni een monsterscore van 22,5 procent. Daarmee werden ze de twee grootste partij van de stad Antwerpen, na de N-VA van burgemeester Bart De Wever. Kan PVDA bij de lokale verkiezingen van 13 oktober de grootste partij worden? En zijn andere partijen bereid om met PVDA samen te besturen? Vanden Berghe sluit dit niet uit. “De enige partij met wie we niet gaan samenwerken, is het Vlaams Belang. Voor PVDA sluiten we de deur niet, maar het wordt moeilijk. Mobiliteit is zeer belangrijk voor onze partij en in Brussel heeft de PTB het mobiliteitsplan Good Move van minister Van den Brandt alleen maar gedwarsboomd. We vrezen voor een gelijkaardig scenario in Antwerpen.”

Vanden Berghe kijkt naar Vooruit als eerste samenwerkingspartner in Antwerpen. Met of zonder de N-VA? “Maar waarom zou een partij met N-VA willen besturen? Want als je kijkt naar het verleden in Antwerpen dan is elke partij die met N-VA in zee is gegaan, klein gemaakt. Open Vld bestaat niet meer, cd&v is helemaal verschrompeld, Vooruit heeft een enorme ruzie meegemaakt. Dus het zou goed zijn voor Antwerpen als er eindelijk een sterk progressief blok in het stadsbestuur komt.”