Veel incidenten tijdens de Antwerp 10 Miles
De 33e editie van de ‘Antwerp 10 Miles’ was de warmste ooit. Er namen in totaal meer dan 40.000 lopers deel aan de wedstrijden, maar er belandden ook bijna 60 mensen in het ziekenhuis en 300 lopers moesten verzorgd worden in de hulpposten van het Rode Kruis. Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Goren) stelt aan bevoegd minister van Sport Philippe Muyters of de organisatie voldoende geanticipeerd heeft op de hitte. Of hadden ze meer of andere maatregelen moeten treffen?

Voor veel van de 40.000 lopers aan de ‘Antwerp 10 miles’ was het meer dan enkel puffen en zweten. Zo werden zo’n 57 mensen afgevoerd naar het ziekenhuis. De meesten mochten dezelfde dag nog naar huis, maar toch bleef de kritiek niet uit. De medische wereld vraagt zich dan ook af of de organisatie wel voldoende geanticipeerd heeft op de voorspelde hitte. “Ik heb aan de organisatoren een chronologisch verslag gevraagd van alle stappen die ze ondernomen hebben”, zegt minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA). “En ik kan u garanderen dat daaruit blijkt dat alle deelnemers vooraf uitgebreid werden geïnformeerd via de website, via een persoonlijke e-mail, via de radio en via de sociale media. Ook voor en tijdens de wedstrijd werden bijkomende maatregelen getroffen om de impact van het warme weer te bespreken”.

De minister beklemtoont dat een extra medische controle op voorhand niets had uitgemaakt. Volgens hem hadden een aantal deelnemers zichzelf duidelijk overschat en de warmte onderschat. Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen) hoopt wel dat de berichtgeving over de ‘Antwerp 10 Miles’ de mensen niet afschrikt om te gaan sporten. “Heel die discussie overschaduwde eigenlijk waar het echt om draait, namelijk op een leuke en gezonde manier samen sporten. De meeste mensen die erbij waren, zullen ook bevestigen dat het een uitputtende, maar fijne ervaring was. En dat signaal moeten we blijven geven”.

Studio Commissie, donderdag 17 mei vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.