Industriële productie van vleeskippen
Uit undercoverbeelden die dierenrechtenorganisatie GAIA heeft gemaakt in zes pluimveehouderijen kwam de schrijnende toestand van de industriële productie van vleeskippen aan het licht. Els Robeyns (sp.a) vraagt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts hoe de inspecties bij pluimveehouderijen precies te werk gaan en welke maatregelen hij zal nemen.

Dierenrechtenorganisatie GAIA verspreidde eerder deze maand beelden van de dieronvriendelijke leefomstandigheden van vleeskippen in verschillenden kwekerijen. Op de video is te zien dat de dieren te weinig plaats krijgen en vaak misvormd zijn. “Opnieuw waren het beelden van dieren in erbarmelijke omstandigheden. Met duizenden lagen ze op elkaar, kreupel, langzaam creperend, wachtend op een pijnlijke dood”, zegt Els Robeyns (sp.a). “Ik ben ervan overtuigd dat er fundamenteel iets schort aan ons industrieel landbouwmodel. In welke mate is dat verzoenbaar met de elementaire vereisten van dierenwelzijn?”. Ze vindt dat de huidige dierenwelzijnsnormen, de Europese normen, niet voldoen aan de eisen die we vandaag hebben op het vlak van dierenwelzijn.

Sinds 2007 moeten kippenkwekerijen namelijk aan de Europese minimumvoorschriften ter bescherming van vleeskippen voldoen. Zo mogen er, afhankelijk van het gewicht van de kip, maximaal 17 tot 21 kippen per vierkante meter zitten. “Bij een groot aantal dieren kan je altijd zieke of dode dieren vinden. Ik kan uit de beelden niet besluiten of de regelgeving wordt nageleefd of niet”, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Enerzijds moeten we de lat hoger kunnen leggen. Anderzijds speelt de consument ook een belangrijke rol in dit verhaal. Er is vlees op de markt van kippen die trager groeien en meer ruimte krijgen. Dit impliceert natuurlijk ook dat dit vlees een stuk duurder is. Als de klant consequent kan kiezen voor dit duurdere, maar diervriendelijker vlees, dan zal de landbouwsector dit leveren”.

Studio Commissie, vrijdag 23 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.