Inburgering
Een deel van de Turkse gemeenschap slaagt er niet in zich te integreren in Vlaanderen. Dat zegt Sam Van Rooy (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement. Hij verwijst onder andere naar de voetbalploeg uit Beringen die haar jeugdspelers een Turkse militaire groet liet uitvoeren. Van Rooy vraagt zich dan ook af hoe Vlaams minister van Inburgering Bart Somers de segregatie in Vlaanderen wil aanpakken.

De voetbalclub Turkse FC uit Beringen kwam in opspraak nadat jonge spelers de militaire groet brachten. Uit de ondersteunde tekst blijkt namelijk dat het een steun is aan ‘de dappere Turkse soldaten’. Om zo de gesneuvelde soldaten in Noord-Syrië te eren. Maar volgens de voetbalclub heeft het gebaar van de spelertjes niets met politiek te maken. Voetbal Vlaanderen is nu een onderzoek gestart naar de diverse foto’s en filmpjes die openbaar werden gemaakt betreffende de club Turkse FC uit Beringen.

Segregatie

Volgens Sam Van Rooy (Vlaams Belang) is dit een duidelijk teken van mislukte inburgering. “Het is ook niet de eerste keer dat het ons duidelijk wordt dat zoveel Turken Erdogan steunen. Bij de herverkiezing van Erdogan nog niet zo lang geleden kreeg hij bijna 75 procent van de stemmen in Vlaanderen”, zegt Van Rooy. “Dit is geen voetbalprobleem, dit gaat de hele Vlaamse samenleving aan”. Tijdens de commissie voor Inburgering wil hij van minister Bart Somers (Open Vld) horen hoe hij de segregatie wil aanpakken.

“Ik vind het op zich ook niet abnormaal dat mensen die een bepaalde geschiedenis hebben in een ander land, daar met een grotere interesse naar kijken en daar meer betrokken bij zijn”, reageert Somers. “Als dat echter doorslaat naar het oprichten van sportclubs op etnisch-culturele basis, dan past dat niet in mijn beeld van een goedwerkende samenleving die diversiteit omarmt”. De oplossing? Volgens minister Somers moet er een gecoördineerd beleid zijn van alle ministers samen en het lokale niveau. “Samenleven en mensen emanciperen, zijn de beste manier om uitwassen te voorkomen zoals we die nu gezien hebben”, aldus Somers.

Het volledige verslag kan u hier lezen.

Studio Commissie, donderdag 24 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.