In het gerechtelijk onderzoek naar de interlandelijke adopties uit Congo, werd aan een vijftiental Belgische ouderparen gevraagd om een DNA-staal van hun adoptiekind af te staan. Op die manier wil het parket nagaan of de kinderen werden ontvoerd alvorens ze werden geadopteerd. Dat melden de kranten van Mediahuis. Lorin Parys (N-VA) wil weten welke concrete maatregelen minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zal nemen om meer en betere informatie te verkrijgen over de tussenpersonen bij interlandelijke adoptie.
Nietsvermoedende ouders zouden destijds hun kinderen naar een vakantiekamp in Kinshasa hebben gestuurd. Dat kamp bleek echter een weeshuis te zijn. Zo zouden kinderen op de adoptiemarkt zijn terechtgekomen en vervolgens in ons land beland. De Belgisch-Congolese Julienne Mpemba zou de spilfiguur geweest zijn in dit mogelijks frauduleuze netwerk. “De Belgische adoptieouders waren zich bij hun aankomst van geen kwaad bewust. Zij dachten dat ze weeskinderen opvingen. Dat zou dus niet kloppen”, zegt Freya Van den Bossche (sp.a).
“Zeggen dat wij dat we van niets wisten? Dat klopt niet”
Tijdens de commissie voor Welzijn haalt Lorin Parys (N-VA) hard uit naar minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Volgens Parys waren er aanwijzingen dat er iets niet klopte. “De essentie is dat op het ogenblik dat die kinderen uit Congo naar Brussel vertrokken, Kind en Gezin naar daar was gegaan en dat ze Tumaini nog 3500 euro extra hebben gegeven om te kunnen blijven opereren. Dat was de eerste keer dat Julienne Mpemba en Tumaini extra geld van ons vroegen. De minister wist dat op het ogenblik dat die kinderen naar hier kwamen, Tumaini en mevrouw Mpemba de Vlaamse ouders maandelijks om honderden euro’s vroegen om voor hun adoptiekinderen te kunnen zorgen. De Vlaamse kandidaat-adoptieouders hebben dat geld betaald, de Waalse niet”.
“Op het ogenblik dat het moratorium in Congo was opgeheven en die kinderen effectief konden vertrekken, heeft de FOD Buitenlandse Zaken klacht ingediend tegen mevrouw Mpemba voor ontvoering van kinderen. Want op het ogenblik dat die kinderen mochten vertrekken, vonden ze die kinderen niet meer. Mevrouw Mpemba had de kinderen verstopt en wou ze enkel teruggeven in ruil voor geld. Op dat ogenblik is er een klacht ingediend. We betalen dus één keer vanuit de Vlaamse Centrale Adoptieautoriteit. We betalen een tweede keer vanuit de Vlaamse adoptieouders. En we worden een derde keer om geld gevraagd, expliciet in ruil voor die kinderen. En nog zeggen wij dat we van niets wisten? Dat klopt niet”, zegt Parys.
Studio Commissie (herhaling), dinsdag 23 juli 2019 vanaf 18u12 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.