Is het vrijwillige fusieproject een succes?
Sinds 1 januari 2019 is Vlaanderen 7 fusiegemeenten rijker. Die komen in de plaats van vijftien bestaande gemeenten. Maar hoe zijn de fusies in de praktijk verlopen? Is het vrijwillige fusieproject van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een succes? Barbara Sauer praat erover met Jeroen Windey (administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur) en Marnic De Meulemeester (Open Vld).

Op 1 januari 2019 werden zo’n 195.000 Vlamingen wakker in een nieuwe gemeente. Het gaat om de gemeenten: Deinze (Deinze en Nevele), Pelt (Neerpelt en Overpelt), Lievegem (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem), Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek), Kruisem (Kruishoutem en Zingem), Aalter (Aalter en Knesselare) en Puurs-Sint-Amands (Puurs en Sint-Amands).

De fuserende gemeenten kunnen genieten van een overname van hun schulden door de Vlaamse overheid. Concreet gaat het over 500 euro schuld per inwoner van de deelnemende gemeenten. Dat is een mooi startcadeau. Uit cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt namelijk dat de schuldgraad gemiddeld 1.200 tot 1.300 euro per inwoner bedraagt. Een fusie levert zo al een kleine halvering van de uitstaande schuld op. Daarnaast levert het ook meer belastingontvangsten op, want samensmelten betekent meer inwoners per gemeente.

Deens model

Tijdens de commissie voor Binnenlands Bestuur vragen verschillende parlementsleden of men niet moet overgaan naar een Deens model, zoals ondernemersorganisatie Voka voorstelt. “Een grotere schaal zou de kleinste gemeenten veel voordelen brengen. Daarom willen we dat gemeenten verplicht opschalen tot minimaal 10.000 inwoners. Daarbij opteert men voor het Deense model, waarbij gemeenten zes maanden de tijd krijgen om die doelstelling te bereiken”, klinkt het bij Voka. Maar is Vlaanderen klaar voor een verplichte fusie-operatie?

Studio Commissie (herhaling), dinsdag 20 augustus 2019 vanaf 17u09 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.