begroting
Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) heeft de krachtlijnen van de begroting 2020 en een meerjarenraming 2020-2024 bezorgd aan het Vlaams Parlement. Na een toelichting door de Vlaamse Regering houden de Vlaamse volksvertegenwoordigers een gedachtewisseling over deze krachtlijnen. Maar tijdens de uiteenzetting van Björn Rzoska (Groen) kwam er een bommelding binnen. Het Vlaams Parlement werd vervolgens ontruimd. Donderdagvoormiddag wordt het debat verdergezet.

Vorige week was er veel te doen over de begrotingstabellen die tijdens de regeringsonderhandelingen voor het Vlaamse regeerakkoord werden opgesteld. Deze tabellen bevatten de bedragen met de diverse maatregelen uit dat akkoord. Zonder begrotingscijfers wilde de oppositie het debat met een week uitstellen. De meerderheidspartijen waren het daarmee oneens. Omdat de oppositie de begrotingscijfers niet kreeg verlieten ze het halfrond. Het regeerakkoord werd uiteindelijk goedgekeurd door de meerderheid, zonder oppositie.

Tijdens een commissie ad hoc in het Vlaams Parlement kwamen minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) de meerjarenbegroting voor de komende legislatuur verdedigen. Enkel Chris Janssens (Vlaams Belang), Wilfried Vandaele (N-VA) en Björn Rzoska (Groen) konden aan het woord komen tot de bommelding binnenliep. Onze journalist Barbara Sauer praat over deze tumultueuze commissie met Chris Janssens in een nieuwe aflevering van Studio ad hoc.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, dinsdag 8 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.