woonzorgcentra
De opnamestop in woonzorgcentra en het grotere aantal overlijdens tijdens de coronacrisis verklaren het feit dat de woonzorgcentra in Vlaanderen te maken hebben met meer leegstaande kamers. Bovendien hebben een aantal factoren geleid tot een negatieve beeldvorming van de sector bij veel ouderen en familieleden. In het Vlaams Parlement krijgt bevoegd minister Wouter Beke hierover een aantal vragen. Kan hij zich vinden in de verklaringen voor de leegstand in de woonzorgcentra? Bestaan er grote regionale verschillen en hoe evolueerde de situatie de voorbije weken?

De voorbije maanden werden er in de strijd tegen de verspreiding van corona een aantal maatregelen genomen door Vlaanderen. Zo gold vanaf 14 maart van dit jaar onder meer een opnamestop in woonzorgcentra voor nieuwe bewoners. Die opnamestop en het aantal overlijdens in woonzorgcentra tijdens de coronacrisis zijn mee verklaringen voor het grote aantal leegstaande kamers in onze Vlaamse woonzorgcentra. In Limburg loopt het percentage onbezette bedden op tot 7,87 procent en in Brussel tot 8,12 procent.

Een andere reden die meespeelt is dat er ook een negatieve beeldvorming met betrekking tot de sector is gekomen bij veel ouderen en familieleden. “En dit zorgt voor een grotere terughoudendheid als het gaat over verhuizen naar een woonzorgcentrum”, zegt Katrien Schryvers (CD&V). “Mijn grootste zorg is dat wie niet meer thuis kan blijven wonen omdat hij te zwaar zorgbehoevend is, niet de stap zou durven te zetten naar een woonzorgcentrum”.

Tegemoetkoming

De woonzorgcentra kunnen rekenen op een tegemoetkoming van de overheid voor de leegstaande kamers. Vlaanderen heeft al meer dan 50 miljoen euro aan compensatie uitbetaald. “Woonzorgcentra worden in Vlaanderen, maar ook in de andere regio’s, jammer genoeg negatief geframed. Nochtans zijn er in de woonzorgcentra heel veel prachtige verhalen, maar die halen zelden het nationaal nieuws”, aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 22 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.