Liesbeth Homans - 11 juliviering

De 11 juliviering van het Vlaams Parlement vindt dit jaar voor het tweede jaar op rij niet plaats in het stadhuis van Brussel maar wel in de plantentuin van Meise. De Vlaamse feestdag gaat terug op de historische ‘Guldensporenslag’ die plaatsvond 11 juli 1302. Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, houdt er de traditionele 11 julitoespraak.

Sofie Lemaire presenteert, de muzikale gast is Geike. Naast de voorzitter zal ook Philippe Close (burgemeester van Brussel) de gasten toespreken.

Live uitzending

Volg deze feestelijke viering zondag 11 juli vanaf 11u11 rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Programma van de 11 juliviering

– Verwelkoming en inleiding door Sofie Lemaire, presentator
– Luisteroptreden van Geike
– Welkomstwoord Philippe Close, burgemeester Brussel
– Luisteroptreden van Geike
– Toespraak door Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement
– De Vlaamse Leeuw, gezongen door sopraan Klara Vermeer

Heruitzending

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Zondagavond vanaf 18u kunt u de toespraak van de voorzitter en de optredens van Geike integraal herbekijken. Tot maandag 18u in de nieuwslus.

Guldensporenslag

De Vlaamse feestdag gaat terug op de historische ‘Guldensporenslag’ die plaatsvond 11 juli 1302. Toen versloegen milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard, aan de Groeningekouter bij Kortrijk. De Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk. Later werden deze sporen als trofee opgehangen in de kruisgewelven van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Dat die dag een feestdag is voor Vlaanderen, was al een heel vroege beslissing van de voorloper van het Vlaams Parlement: de Cultuurraad van de Nederlandse Cultuurgemeenschap. Het decreet van 6 juli 1973 legde die feestdag vast.