Huldiging Jan Peumans

Het Vlaams Parlement huldigt op woensdag 27 maart Jan Peumans voor zijn 10 jaar voorzitterschap met een plechtige zitting in de Koepelzaal van het parlement.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 werd Jan Peumans in de kieskring Limburg verkozen voor de N-VA. Van begin 2007 tot begin juni 2009 was hij fractieleider voor de N-VA in het Vlaams Parlement. Hij volgde vooral de bevoegdheid mobiliteit op, met o.m. het Antwerps Oosterweeldossier. Peumans werd door de krant De Standaard verkozen tot hardst werkend parlementslid in de zittingsperiode 2004-2009.

Na de verkiezingen van 7 juni 2009 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij volgde in juli 2009 Marleen Vanderpoorten (Open Vld) op als voorzitter van het Vlaams Parlement. Ook na de verkiezingen van 25 mei 2014 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger en werd hij eind juni 2014 herverkozen tot voorzitter van het Vlaams Parlement.

Zowel leden van de meerderheid als van de oppositie zijn steeds lovend geweest over de manier waarop Jan Peumans het Vlaams Parlement heeft geleid. “Streng, maar rechtvaardig. En ideologisch onthecht”, zo typeerde oppositie-fractieleider Joris Vandenbroucke hem.

Inmiddels heeft Jan Peumans verklaard wel als lijstduwer op te komen voor de verkiezingen van 26 mei 2019, maar nadien niet meer terug te zullen zetelen. Naar aanleiding van zijn afscheid verscheen recent de biografie “Jan Peumans. Een zachte anarchist” (uitgeverij Lannoo), geschreven door zijn zoon Wim.

Programma (vanaf 10u30):

Opening door Joke Schauvliege, CD&V, eerste ondervoorzitter
Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse regering, spreekt namens de regering
Björn Rzoska, fractievoorzitter Groen, spreekt namens het Uitgebreid Bureau
Linda De Win, VRT-journaliste – Villa Politica, geeft haar kijk op de voorzitter
Wilfried Vandaele, N-VA, tweede ondervoorzitter, overhandigt een geschenk
Jan Peumans, N-VA, voorzitter, spreekt een dankwoord uit.

De huldiging wordt opgeluisterd door het ensemble Utopia.

Volg deze huldiging rechtstreeks en onverkort vanaf 10u30 op vlaamsparlement.tv (Telenet, kanaal 42, Orange kanaal 80 of Proximus kanaal 279).