Minister-president Jan Jambon

Op maandag 28 september om 14u opent het Vlaams Parlement het nieuwe zittingsjaar 2020-2021 met de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering. Daarin belicht Vlaams minister-president Jan Jambon de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de Vlaamse begroting voor het volgende jaar. Op woensdag 30 september wordt hierover gedebatteerd.

Voorzitter Liesbeth Homans afwezig

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans wordt vandaag getest op Covid-19. Dat betekent dat zij de openingszitting van het Vlaams Parlement niet zelf kan voorzitten. Zij wordt vandaag, conform artikel 17 van het Reglement van het Vlaams Parlement, vervangen door eerste ondervoorzitter Filip Dewinter. Vandaag vindt ook de verkiezing van het Bureau van het Vlaams Parlement plaats. De afwezigheid van Liesbeth Homans heeft geen enkele invloed op haar herverkiezing als voorzitter.

Eedaflegging nieuwe leden

Carina Van Cauter (Open Vld) en Jos Lantmeters (N-VA) namen ontslag als Vlaams Parlementslid om vanaf 1 september gouverneur te worden van respectievelijk Oost-Vlaanderen en Limburg. Hun plaatsvervangers, Bart Van Hulle (Open Vld) en Rita Moors (N-VA), zullen in principe vandaag, op 28 september, de eed afleggen als Vlaams volksvertegenwoordiger.

Geen vragenuurtje, wel debat op woensdag

Het parlementaire debat over de Septemberverklaring volgt op woensdag 30 september om 14u. Na dit debat stemt het parlement over de Septemberverklaring. Er zullen op woensdag 30 september uitzonderlijk geen Actuele Vragen worden gesteld omwille van het debat over de Septemberverklaring. Het eerste vragenuurtje van de nieuwe zittingsperiode is voorzien op woensdag 7 oktober 2020.

Live uitzending

Volg de septemberverklaring van Jan Jambon maandag 28 september vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

De Koepelzaal

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Maandagavond om 18u volgt in ‘De Koepelzaal’ een uitgebreid verslag van deze plenaire vergadering. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.

U kan deze vergadering ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement: