Liesbeth Homans, Bart Somers, Jan Jambon, Wouter Beke en Lydia Peeters in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement opent op maandag 26 september, 14u, het nieuwe zittingsjaar 2022-2023.

Verkiezing Bureau en toespraak voorzitter

Bij het begin van een nieuw parlementair jaar verkiest de plenaire vergadering telkens opnieuw een voorzitter, ondervoorzitters en secretarissen. Samen vormen zij het Bureau, het dagelijks bestuur van het parlement. De voorzitter houdt tijdens de openingsvergadering zoals gewoonlijk een toespraak naar aanleiding van het nieuwe parlementaire werkjaar.

Eedaflegging nieuwe leden

Piet De Bruyn (N-VA) nam ontslag als Vlaams Parlementslid. Jeroen Tiebout (N-VA) zal op 26 september de eed afleggen als zijn opvolger.

Eventueel Septemberverklaring

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar legt de Vlaamse Regering normaalgezien de Septemberverklaring af in de plenaire vergadering. Daarin belicht Vlaams minister-president Jan Jambon de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de Vlaamse begroting voor het volgende jaar. Op dit moment is het nog altijd onzeker of dit ook effectief zal gebeuren. Er zou binnen de Vlaamse regering nog steeds een discussie zijn over de verhoging van het Groeipakket.

Live uitzending

Volg deze plenaire vergadering maandag 26 september vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

U kan deze zitting ook rechtstreeks volgen via de webstream: