Lokale aanpak van gewelddadige radicalisering

De Commissie voor de Bestrijding van Gewelddadige Radicalisering komt voor het eerst weer samen sinds de coronacrisis. Vlaams minister Zuhal Demir zal in deze vergadering, die wordt voorgezeten door Chris Janssens, eerst negen parlementaire vragen beantwoorden die te maken hebben met radicalisering.

Deel 1: Vragen om uitleg

– Twee vragen om uitleg over de Genkse ontvoeringszaak en de Maaseikse cel in het kader van islamitische radicalisering

– Een vraag om uitleg over trainingskampen voor extreemrechtse jongeren in Rusland

– Vijf vragen om uitleg over de begeleiding van geradicaliseerde gevangenen over het stopzetten van de financiering voor deradicaliseringstrajecten waarbij imams worden ingeschakeld

– Een vraag om uitleg over de gewelddadige radicalisering in het kader van Black Lives Matter

Deel 2: Hoorzitting

Aansluitend zullen de commissieleden zich buigen over het Vlaams beleid inzake de lokale aanpak van radicalisering. Aanleiding vormt het rapport van het Vlaams Vredesinstituut (VVI) dat in opdracht van de Commissie werd opgesteld. Sinds 2018 doet het Vlaams Vredesinstituut (VVI) onderzoek naar de uitvoering van het Vlaams actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering en polarisering. Een eerste onderzoeksproject focust op de lokale aanpak en preventie van radicalisering.

De leden van de commissie wisselen van gedachten over dit onderzoeksrapport met Nils Duquet, directeur ad interim van het VVI, en met Maarten Van Alstein, onderzoeker van het VVI.

Live uitzending

Volg de vergadering van de Commissie voor de Bestrijding van Gewelddadige Radicalisering woensdag 1 juli vanaf 9 uur rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80). Het rapport van het VVI komt omstreeks 11u aan bod.

Studio Commissie

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Donderdagavond om 18u volgt in ‘Studio Commissie’ een uitgebreid verslag van deze commissievergadering. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.

U kan deze vergadering ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement: