De taalsituatie van nieuwkomers in Vlaanderen en Nederland

In de Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie komen Vlaamse en Nederlandse parlementsleden samen om het taal- en letterenbeleid in beide landen aan te sturen. Sinds begin dit jaar is Wilfried Vandaele opnieuw voorzitter en vergadert de IPC opnieuw in het Vlaams parlement. Maandag buigt de commissie zich over de taalverwerving van nieuwkomers in Vlaanderen en Nederland.

Wilfried Vandaele, voorzitter van de Taaluniecommissie: “Zowel Vlaanderen als Nederland verwelkomen heel wat nieuwkomers. De laatste tijd vooral mensen die hier asiel aanvragen. Beide landen vinden het belangrijk dat die nieuwkomers Nederlands leren, maar gaan daar op een andere manier mee om. De vergadering geeft antwoord op vragen zoals: wanneer krijgen nieuwkomers lessen Nederlands. Nog tijdens de asielprocedure of pas wanneer het asiel is goedgekeurd? Welke eisen stellen we ? Volstaat het dat ze een inspanning leveren of moeten ze ook echt resultaten boeken?”

Wilfried Vandaele

Volg de hoorzitting over de taalsituatie van nieuwkomers in Vlaanderen en Nederland, met:

Folkert Kuiken, professor Nederlands als tweede taal, Universiteit van Amsterdam
Gunther Van Neste, directeur Huis van het Nederlands Brussel

Kijk maandag 11 juni vanaf 11u live op vlaamsparlement.tv (Telenet, kanaal 42 – Orange kanaal 80 of Proximus kanaal 279).

U kan de hoorzitting ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement: