Zaventem geluidsnormen
Minister van Mobiliteit en de Vlaamse Rand Ben Weyts heeft in het Vlaams Parlement opnieuw gepleit voor een federale vliegwet. Aanleiding waren heel wat vragen aan de minister over de uitbreidingsplannen van de luchthaven van Zaventem. De parlementsleden zijn voor een groei van de luchthaven maar niet als dat onteigeningen en geluidsoverlast met zich meebrengt.

De burgemeesters van Steenokkerzeel en Kortenberg zijn niet te spreken over de uitbreidingsplannen van de luchthaven van Zaventem. Tegen 2040 wil de luchthaven de capaciteit fors kunnen verhogen en daarvoor is er een uitbreiding nodig. Er is sprake van een aantal extra taxibanen en een van de landingsbanen zou verlengd worden. Daarvoor zouden huizen moeten verdwijnen. “In een van de scenario’s kan zelfs een muur worden gebouwd van 18 meter hoog”, zegt An Moerenhout (Groen). “Zo’n hoge muur, waardoor al het licht wegvalt en ook al het leven in de omgeving van die muur; het onteigenen van de helft van een dorp waardoor Humelgem een tweede Doel zou worden: dat is niet wat wij verstaan onder een leefbare omgeving”.

Luchtvaartmaatschappijen, de luchthaven en de omwonenden vragen al jaren om één duidelijke vliegwet. Maar de politiek slaagt er maar niet in om een beslissing te nemen. “Die Federale Regering laat al een hele tijd op zich wachten om te komen met een vliegwet. Die is noodzakelijk voor een rechtvaardige en billijke verdeling van de lusten en lasten tussen het Vlaamse en het Brusselse Gewest”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). Uiteindelijk kan de luchthaven zelf niet beslissen over de toekomst, en moet de overheid de knoop doorhakken. “Op lange termijn is Vlaams-Brabant heel duidelijk: ja aan de economische groei. Dit met een eerlijke verdeling tussen lusten en lasten en dus een federale vliegwet. Alsook een draagvlak bij de gemeenten en omwonenden in de Vlaamse Rand in Vlaams-Brabant”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De Koepelzaal, zaterdag 27 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.