droogte
De lente is nog niet voorbij en toch veroorzaakt de droogte nu al problemen. Nadat er in Overijse vorige week geen water uit de kraan kwam trof Vlaams-Brabant de nodige maatregelen. Zo geldt er nu in 42 gemeenten een sproeiverbod. In West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen werd er nog nooit zo vroeg op het jaar een oppompverbod uitgevaardigd. In het Vlaams Parlement maken heel wat commissieleden zich zorgen over de aanhoudende droogte en de gevolgen ervan.

We kampen al enkele jaren op rij met uitzonderlijk droge zomers. Toen op 8 mei in Antwerpen het eerste captatieverbod van kracht ging, was dat een nieuw record. Nooit eerder was het zo vroeg op het jaar nodig om te verbieden om water uit bepaalde waterlopen te onttrekken. “Het al dan niet uitvaardigen van een captatieverbod hangt af van de provinciegouverneur en van de al dan niet betrokkenheid van en het overleg met allerlei sectoren. Terwijl natuurlijk de oppervlaktestromen en grondwaterlagen niet per se tot een provincie beperkt blijven”, zegt Bruno Tobback (sp.a).

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) wil hier verandering in brengen. “Met het ontwerp van uitvoeringsbesluit bij de wet op de onbevaarbare waterlopen wil ik dat ook de bevoegde minister captatieverboden kan uitvaardigen. Met dit besluit wil ik ook handhavingsbevoegdheid geven aan de waterbeheerders. Ik leg dit besluit begin juni voor aan de Vlaamse Regering”, zegt de minister. Daarnaast wil Demir een Taskforce Droogte oprichten, om zo te onderzoeken hoeveel drinkwater er in Vlaanderen dagelijks onnodig weglekt.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 28 mei 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.