maximumsnelheid van 130 km/u op de snelweg
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is een groot voorstander van het verhogen van de maximumsnelheid op de snelwegen tot 130 km/u. Voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is dat onbespreekbaar. Aangezien een hogere snelheid ook meer verkeersdoden met zich meebrengt.

In de nieuwe wegcode van Federaal minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), staat dat de gewesten de mogelijkheid krijgen om op bepaalde stukken autosnelweg 130 km/u toe te laten. Dit zou in de eerste helft van 2018 moeten ingaan. Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), is hier absoluut niet voor te vinden. “Een verhoging van de verkeerssnelheid gaat gepaard met een verhoging van de verkeersdoden”, klinkt het. Weyts verwijst daarbij ook naar de situatie in Nederland, waar het aantal verkeersdoden op wegen waar je 130 mag op één jaar tijd verdrievoudigd is.

Oppositiepartij sp.a is tevreden over het standpunt dat minister Weyts inneemt. “Ik hoop dat het niet zover moet komen dat minister Bellot doorzet en dat er een lineaire verhoging zal komen. Met als gevolg dat we in Vlaanderen opnieuw een ‘bordenbos‘ moeten aanplanten langs de autosnelwegen”, zegt Joris Vandenbroucke (sp.a). “Ben wel blij te horen dat er nogmaals bevestigd wordt dat niemand in de commissie voor Mobiliteit hier voor te vinden is, want dat zou compleet onverantwoord zijn”.

Studio Commissie, donderdag 11 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.