Steeds meer Vlamingen kijken uitgesteld naar televisie en dat heeft een negatieve impact op het medialandschap. Adverteerders investeren namelijk minder als hun reclames worden doorgespoeld. De commissie media van het Vlaams Parlement nodigt daarom vertegenwoordigers uit de hele mediasector uit om samen naar oplossingen te zoeken. Reclame die niet kan doorgespoeld worden bijvoorbeeld, of zelfs de oprichting van een Vlaamse Netflix. Voor dat laatste is vooral Medialaan al een tijdje vragende partij.
In 2017 bleek uit een studie van Econopolis dat uitgesteld kijken een enorme impact heeft op de inkomsten van commerciële omroepen. Bij uitgesteld kijken kunnen kijkers de reclameblokken doorspoelen. Hierdoor lopen de commerciële zenders reclame-inkomsten van adverteerders mis. “Dit terwijl de productie van Vlaamse fictie, waar we allemaal zeer trots op zijn, heel wat kost”, zegt Lionel Bajart (Open Vld). Peter Quaghebeur, CEO van SBS, reageerde toen dat commerciële zenders op deze manier niet kunnen overleven.
Uit een nieuwe studie van Econopolis, op vraag van minister voor Media Sven Gatz (Open Vld), blijkt dat het uitgesteld kijkgedrag alleen maar is toegenomen. Het studiebureau pleit daarom voor de invoering van “unskippable reclame” op uitgesteld kijken, reclame die de kijkers niet kunnen doorspoelen. “Neen, we gaan het doorspoelen van reclame niet verbieden omdat dat het kijkerscomfort aantast. En dat is een van de elementen van deze studie. Wanneer natuurlijk de zenders dat zelf doen ten aanzien van de kijkers, dan is het niet de minister van Media die daar iets mee te maken heeft”, aldus Gatz.
De volledig studie kan u hier terugvinden.
Studio Commissie (herhaling), maandag 29 juli 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.