fietsers
De laatste maanden zijn veel Vlamingen op de fiets gestapt. Tijdens de lockdown steeg het gebruik van de fiets. Op sommige plaatsen was het zelfs te druk om volgens de voorschriften op veilige afstand te fietsen. Annick Lambrecht (sp.a) spoort Vlaams minister Lydia Peeters daarom aan om het fietscomfort in Vlaanderen te verbeteren met zowel grote ingrepen zoals nieuwe fietspaden, maar ook met kleine extra’s zoals openbare fietspompen.

Telraam.net, dat gegevens van de verkeersdrukte op de lokale wegen verzamelt, toonde aan dat tijdens de lockdown mensen vaker de fiets namen. Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat tijdens de coronacrisis veel weggebruikers over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken en na corona willen overstappen op de fiets. Men leidt dat onder andere af uit de stormloop op de fietswinkels sinds de heropening. Ook het advies van de overheid om het openbaar vervoer zoveel mogelijk te vermijden zou hier vermoedelijk een rol in spelen. Daarnaast overwegen veel Vlamingen een fietsvakantie in eigen land. Annick Lambrecht (sp.a) vraagt zich af hoe deze toestroom aan fietsers de drukte op de fietspaden beïnvloedt.

“Wij hebben specifiek voor fietsinfrastructuur in een bedrag van 180 miljoen euro voorzien voor 2020. Dat is om en bij een dikke 35 miljoen euro meer dan in 2019”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Ondanks deze investeringen blijkt volgens Lambrecht het aantal bijkomende kilometers fietspad bedroevend laag te zijn. Ze vindt dat de minister de lokale besturen meer moet sturen en richtlijnen geven. “Ik zie nog altijd in heel veel steden en gemeenten dat ze er met een beetje schilderwerk op de grond – levensgevaarlijk – ineens comfortabele, nieuwe, verkeersveilige fietspaden bij hebben”, zegt Lambrecht. De minister wijst er namelijk op dat lokale besturen heel wat fietspaden en fietssnelwegen in eigen beheer hebben. ‘Ik wil ze vooral faciliteren, informeren en subsidiëren. Betuttelen of te sturen. Daar pas ik voor”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 4 juni 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.