Onze gast voor het laatste Het Gesprek van deze legislatuur is met niemand minder dan de voorzitter van het Vlaams Parlement, Liesbeth Homans (N-VA). Zij blikt tevreden terug op haar vijf jaar als voorzitter en hoopt er nog eens vijf jaar te kunnen bijdoen.

Na een marathonvergadering van bijna 21 uur rondde het Vlaams Parlement op 8 mei haar laatste plenaire vergadering van deze legislatuur af. Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, blikt tevreden terug. “Ik ben heel dankbaar dat ik vijf jaar lang deze functie heb mogen uitoefenen. Ik heb het ook heel graag gedaan.” Nochtans waren het vijf bewogen jaren. Zo werd Vlaanderen geconfronteerd met verschillende crisissen, waaronder de coronacrisis. “De coronaperiode was een zeer moeilijke periode, maar onze diensten hebben dit zeer goed aangepakt. Ze hebben zeer snel de switch kunnen maken, zoals op afstand stemmen, waardoor de werking van het parlement nooit heeft stilgelegen. Een dikke pluim dus voor onze diensten!”

Homans heeft er al een uitgebreid politiek palmares opzitten. Zo was ze gemeenteraadslid, parlementslid, schepen in Antwerpen, Vlaams minister, Vlaams minister-president en nu voorzitter. Ze zou het ook geen straf vinden om opnieuw op de voorzittersstoel te moeten zitten. Integendeel. “Wat mijn voorkeur uitdraagt, is mijn mandaat als parlementsvoorzitter. Als voorzitter heb je goede contacten met zowel meerderheid als oppositie maar als minister krijg je heel veel negatieve kritiek. Dus geef mij maar de positieve energie van het voorzitterschap.”

Onmenselijk

Dat voorzitterschap was niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo was er het vlagincident met Filip Dewinter. Een incident dat Homans nog steeds diep raakt. “Filip Dewinter heeft mij deze legislatuur 5 keer moeten vervangen als voorzitter tijdens een plenaire vergadering. Vijf keer op vijf jaar tijd. Dat is niet zoveel. Drie keer omwille van corona en twee keer omdat mijn mama palliatieve zorgen kreeg. Filip Dewinter maakte op dat moment misbruik van mijn afwezigheid door de Vlaamse vlag naast de voorzittersstoel te zetten, toen ik voor mijn stervende moeder zorgde. Ik heb uiteraard niets tegen de Vlaamse Leeuw. Maar dat hij dat net doet op het moment dat ik mijn mama aan het verzorgen ben die haar laatste adem uitblaast, vind ik echt onmenselijk.”

Ook waren er de perikelen rond Sihame El Kaouakibi. Homans is niet mals voor El Kaouakibi. “We hebben mevrouw El Kaouakibi hier amper gezien. Wat zij heeft gedaan aan parlementair werk is mij een compleet raadsel. Wat mevrouw El Kaouakibi gedaan heeft met haar parlementaire vergoeding weet ik niet, maar ze heeft alvast geen vinger uitgestoken in dit parlement. Een schande voor de politiek.”

Gewogen op het beleid

Deze legislatuur schoten het aantal nieuwe commissies ook als paddenstoelen uit de grond. Zo was er de coronacommissie, werden er maar liefst twee onderzoekscommissies (PFAS en kinderopvang) in het leven geroepen en werd de bijzondere commissie naar het seksueel misbruik in de Kerk opgericht. “De onderzoekscommissies en bijzondere commissie hebben echt gewogen op het beleid. Wat ook zo mooi is aan deze commissies is dat al deze aanbevelingen opgemaakt werden over de partijgrenzen heen. Ze worden door iedereen gedragen. Dat zou veel vaker mogen gebeuren.”

De crisissen binnen de Vlaamse Regering

Het voortbestaan van de regering Jambon heeft de afgelopen legislatuur tot tweemaal toe aan een zijden draadje gehangen. N-VA en cd&v stonden lijnrecht tegenover elkaar, zowel over de indexering van de kinderbijslag als het stikstofdecreet. “Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, heeft het Vlaams regeerakkoord niet mee onderhandeld. Het is zijn goed recht om terug te komen op de beslissing over het niet-indexeren van de kinderbijslag maar dan had hij een plan op tafel moeten leggen waar de middelen dan wel vandaan zouden moeten komen. En niet gewoon “uit de algemene middelen””, reageert Homans in Het Gesprek. “Mahdi verandert om de week van gedacht, over allerlei thema’s. Met zo iemand kan je gewoon niet onderhandelen. Afspraken zijn afspraken.”